Geplaatst op:21 februari 2017

122.000 zzp'ers lopen opdrachten mis

Een op de vijf zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) ervoer afgelopen jaar de negatieve gevolgen van de nieuwe wet die in het leven is geroepen om schijnconstructies tegen te gaan. Dat komt neer op circa 122 duizend zelfstandigen die een of meer opdrachten misliepen, zo concludeert de Kamer van Koophandel (KvK) maandag na eigen onderzoek.
Opdrachtgevers voelen zich onzekerder over het inhuren van zzp'ers en doen steeds vaker een beroep op een bemiddelaar of een payrollbedrijf om risico's in te dammen. De zzp'er verliest hierdoor zijn zelfstandigheid en soms ook zijn fiscale voordelen, benadrukt de KvK.
De zogenoemde wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties) moest zzp'ers en opdrachtgevers vooraf zekerheid bieden dat hun werkrelatie achteraf niet als een verkapt dienstverband wordt beschouwd. Maar in plaats daarvan zijn de ondernemers volgens criticasters in grote onzekerheid beland. De wet verplicht de zzp'er en zijn opdrachtgever een modelovereenkomst te ondertekenen.
Door felle kritiek op de wet DBA zag staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) zich eerder genoodzaakt de handhaving tot zeker 1 januari 2018 op te schorten. Eerst moeten de oorzaken van onzekerheid en grijze gebieden tussen flex- en vaste arbeid zijn weggenomen. Dit duurt mogelijk nog jaren.

Geen boetes

Volgens een woordvoerster van het ministerie kunnen opdrachtgevers dus gerust zakendoen met zzp'ers, omdat de Belastingdienst tot die tijd niets doet. 'Geen boetes, geen naheffingen, geen handhaving', zo benadrukt een woordvoerder.
Bij echte kwaadwillenden, die zich schuldig maken aan fraude, zwendel en oplichting, wordt overigens wel gehandhaafd. Tot nu toe zijn zeven opdrachtgevers om die reden in het vizier van de Belastingdienst gekomen.
Bron: Volkskrant.nl

Waar kunnen we u mee helpen?

Adviesgesprek aanvragen

Vraag nu een juridisch adviesgesprek aan en krijg vrijblijvend advies van onze specialisten.
Adviesgesprek aanvragen

Contact opnemen

Onze medewerkers voorzien u graag van advies en ondersteuning. Neem contact met ons op met uw vragen.
Contact opnemen
Schravenmade Advocaten in Maarssen, Utrecht, onderscheidt zich al meer dan 40 jaar door specialisatie in vooral ondernemingsrecht, waaronder arbeidsverhoudingen, ambtenarenrecht en ontslagrecht. Bovendien begeleiden we fusies en overnames.
Schravenmade Advocaten heeft geen stichting derdengelden. Schravenmade Advocaten ontvangt daarom geen derdengelden.
© Copyright 2024 - Schravenmade Advocaten - Alle rechten voorbehouden
Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
0346-56 07 64
Adviesgesprek aanvragenContact opnemen
Schravenmade Advocaten doceren o.a. voor de NVM en is betrokken bij het onderwijs aan 2 juridische scholen.
Wilt u onze informatieve nieuwsbrief ontvangen?

pencilphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram