122.000 zzp'ers lopen opdrachten mis

Geplaatst op:21 februari 2017

Een op de vijf zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) ervoer afgelopen jaar de negatieve gevolgen van de nieuwe wet die in het leven is geroepen om schijnconstructies tegen te gaan. Dat komt neer op circa 122 duizend zelfstandigen die een of meer opdrachten misliepen, zo concludeert de Kamer van Koophandel (KvK) maandag na eigen onderzoek.
Opdrachtgevers voelen zich onzekerder over het inhuren van zzp'ers en doen steeds vaker een beroep op een bemiddelaar of een payrollbedrijf om risico's in te dammen. De zzp'er verliest hierdoor zijn zelfstandigheid en soms ook zijn fiscale voordelen, benadrukt de KvK.
De zogenoemde wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties) moest zzp'ers en opdrachtgevers vooraf zekerheid bieden dat hun werkrelatie achteraf niet als een verkapt dienstverband wordt beschouwd. Maar in plaats daarvan zijn de ondernemers volgens criticasters in grote onzekerheid beland. De wet verplicht de zzp'er en zijn opdrachtgever een modelovereenkomst te ondertekenen.
Door felle kritiek op de wet DBA zag staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) zich eerder genoodzaakt de handhaving tot zeker 1 januari 2018 op te schorten. Eerst moeten de oorzaken van onzekerheid en grijze gebieden tussen flex- en vaste arbeid zijn weggenomen. Dit duurt mogelijk nog jaren.

Geen boetes

Volgens een woordvoerster van het ministerie kunnen opdrachtgevers dus gerust zakendoen met zzp'ers, omdat de Belastingdienst tot die tijd niets doet. 'Geen boetes, geen naheffingen, geen handhaving', zo benadrukt een woordvoerder.
Bij echte kwaadwillenden, die zich schuldig maken aan fraude, zwendel en oplichting, wordt overigens wel gehandhaafd. Tot nu toe zijn zeven opdrachtgevers om die reden in het vizier van de Belastingdienst gekomen.
Bron: Volkskrant.nl

Elke werkdag bereikbaar
Stel uw vraag

E-mail specifieke vragen
info@Schravenmade.nl
Bel ons voor al uw vragen: 
0346-55 47 03

Contactinformatie

Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
Tel: 0346-55 47 03
Fax: 0346-56 07 64
Info@Schravenmade.nl

Schrijf u in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief

advocaat utrecht high trust
envelopephone-handset
Share This
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram