Het ministerie van Sociale Zaken wil dat bedrijfsartsen meehelpen met het vergroten van kennis over werk en zwangerschap. De overheid wil zo zwangerschapsdiscriminatie voorkomen. Dat blijkt een "taai en hardnekkig probleem", stelt de minister.
In een brief aan de Tweede Kamer geeft minister Asscher de stand van zaken in de strijd tegen arbeidsmarktdiscriminatie. Eerder dit jaar vroeg het College voor de Rechten van de Mens om hierbij nadrukkelijk aandacht te geven aan de benadeling van zwangeren. Asscher kondigt in zijn brief een aantal stappen aan tegen zwangerschapsdiscriminatie, waaronder handhaving en werken aan kennis en bewustwording. Hij ziet daarbij een taak weggelegd voor bedrijfsartsen, maar ook voor hrm'ers, medewerkersnetwerken en ondernemingsraden. "Discriminatie is een taai en hardnekkig probleem dat vele uitingsvormen kent en op allerlei onderdelen van de arbeidsmarkt voorkomt", schrijft Asscher. "De aanpak van discriminatie vergt dan ook tijd, een omslag in denken en vooral de aandacht van iedereen".
Voor bedrijven die openlijk discrimineren, zoals bedrijven die homoseksuele werknemers of stagiairs weigeren, kiest Asscher voor een harde aanpak. De overheid zal met deze bedrijven geen zaken meer doen. Dit kan echter alleen nadat de bedrijven door de strafrechter zijn veroordeeld voor arbeidsmarktdiscriminatie. Vaker gaat het om indirecte en onbewuste vormen van discriminatie. Asscher heeft de Inspectie SZW opdracht gegeven om hier extra alert op te zijn.
Sinds 2015 kent de Inspectie een team arbeidsmarktdiscriminatie. Bij 80 tot 90 procent van de bezoeken bleek het volgens de inspecteurs nodig om een "eis tot naleving" te stellen. Dat betekent dat het bedrijf geen anti-discriminatiebeleid voert of niet weet wat de Arbowet op dit gebied voorschrijft. Blijkt dat de zaken bij een vervolgbezoek nog niet in orde zijn, dan deel de Inspectie een boete uit. De Inspectie SZW heeft anti-discriminatiebeleid opgenomen in een brochure.
Bron: Arbo-online