Bedrijven in de zakelijke dienstverlening zijn met gemiddeld 37,1 dagen het snelst met het betalen van facturen van leveranciers. "Ruim een halve dag sneller dan een jaar geleden", zegt Graydon. Op de tweede plek volgt de landbouwsector met een termijn van 38,8 dagen.
Bedrijven in de IT en communicatie betalen het langzaamst, daar moet de leverancier gemiddeld 44,4 dagen wachten op betaling. "Een dag langer dan een jaar geleden." Energiebedrijven volgen met 44,1 dagen.
De meeste sectoren betalen hun facturen echter wel sneller dan een jaar geleden, weet Graydon. De grootste sprong wordt gemaakt door bedrijven in de delfstoffenindustrie, die met een termijn van 41,3 dagen ruim vier dagen sneller zijn dan in 2016.
Uit een onderzoek van ondernemersorganisatie MKB-Nederland komt vrijdag ook naar voren dat het nog niet alle gemeenten lukt om ondernemers om binnen de wettelijke termijn van dertig dagen te betalen. Dat is bij zo'n zeventig gemeenten het geval, zegt de branchevereniging.
"Sinds we het betaalonderzoek zijn gestart in 2010 zijn de prestaties verbeterd, maar tevreden zijn we nog niet", zegt MKB Nederland. 43 procent van de gemeenten betaalt 90 procent van de facturen op tijd, zo blijkt uit het onderzoek. Maar er blijven ook gemeenten achter.
Zo doet Haarlemmerliede er gemiddeld 59 dagen over en betaalt Barneveld pas na 44 dagen. "Een kwalijke zaak", aldus MKB-Nederland.
Lange betaaltermijnen passen niet bij de voorbeeldfunctie die de overheid heeft, vindt de organisatie. De resultaten worden daarom jaarlijks online gepubliceerd. 'Naming and shaming' blijkt effectief in de aanpak van het probleem, zegt MKB Nederland.
Bron: nu.nl