Het ICT recht is een complex en dynamisch rechtsgebied. Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, wet- en regelgeving zijn ingewikkeld. 

ICT recht

Het ICT recht is een complex en dynamisch rechtsgebied. Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, wet- en regelgeving zijn ingewikkeld. Advocaten ICT recht moeten niet alleen hiervan goed op de hoogte zijn, maar ook veel technische kennis hebben om ondernemers en particulieren goed te kunnen adviseren.

Advocaat ICT recht in Maarssen

Het ICT recht is één van de specialismen van Schravenmade Advocaten. Wij staan zowel ondernemers als particulieren bij met deskundig advies, en voeren onderhandelingen en procedures. Het ICT recht valt op verschillende punten samen met andere rechtsgebieden, zoals het ondernemingsrecht, contractenrecht en het auteursrecht. Daarnaast rijzen vaak vragen over vrijheid van meningsuiting, privacy en de beveiliging van gegevens. Onze ICT recht specialisten zijn u graag van dienst met:
  • advies over online ondernemen
  • advies over en het opstellen van privacybeleid
  • het onderhandelen over en beoordelen van ICT contracten
  • het opstellen van ICT contracten en algemene voorwaarden
  • advies en procedures bij ICT-geschillen
  • advies en procedures bij privacyschendingen
  • advies en procedures bij smaad, laster en belediging op internet

Juridisch advies bij zaken doen via internet

Er worden steeds meer zaken gedaan via internet. Daarbij gelden bijzondere wetten, waarbij consumenten veel rechten en internetondernemers voornamelijk plichten hebben. Webwinkels hebben zelfs nog meer plichten. Schravenmade Advocaten adviseert u graag hoe u deze regels op een praktische manier kunt integreren in uw online onderneming. Ook kunnen wij algemene voorwaarden, privacybeleid en cookieverklaringen voor u opstellen.

Juridisch advies over privacybeleid

Steeds meer bedrijven beschikken over steeds meer privacygevoelige informatie van particulieren. Privacywetgeving bepaalt dat verwerking van deze persoonsgegevens aan strenge eisen moet voldoen. De Autoriteit Persoonsgegevens controleert of ondernemingen aan deze eisen voldoen. Is dat niet het geval, of is er sprake van een een datalek, dan kunnen zij forse boetes verwachten. Schravenmade Advocaten adviseert u over uw privacybeleid. Bijvoorbeeld hoe u processen zorgvuldig kunt inrichten en wat u moet en mag doen met persoonsgegevens. Dreigt er een juridisch geschil met toezichthouders of andere partijen? Ook dan ben u bij ons aan het juiste adres.

Advocaat ICT recht bij onrechtmatige uitingen

Op internet wordt veelvuldig gebruikt maakt van de vrijheid van meningsuiting. Internet is relatief anoniem en daarmee een makkelijk medium om ongenoegen over personen, ondernemingen of de overheid te uiten. Maar is dat ook altijd toegestaan? Er zal een belangenafweging moeten worden gemaakt tussen de vrijheid van meningsuiting van de één en het belang van de bescherming van de eer en goede naam van de ander.
Via social media als Twitter, Instagram en Facebook is gevoelige informatie, ook van anderen, zo gedeeld. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn. De informatie blijft doorgaans nog lange tijd op internet te vinden. Dat kan vervelend zijn voor de reputatie van een onderneming, maar ook als u bijvoorbeeld als particulier nog moet solliciteren.
Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met een van onze specialisten ICT recht.

Juridisch advies over auteursrecht

Het downloaden en kopiëren van muziek, films, foto’s en tekst is via internet snel gebeurd. Op dit vlak rijzen vaak vragen over het auteursrecht. Mag dat zomaar? Wat is een thuiskopie? En hoe handhaaft u uw eventuele auteursrecht? Neemt u voor dit soort vragen contact op met de specialisten ICT-recht van Schravenmade Advocaten.

Berichten over ICT recht

18 juni 2018
‘Oppassen met rechtspraak door robotrechter’

Voorzichtigheid met rechtspraak met behulp van een computer is geboden, concludeert Bas van Zelst, hoogleraar Geschiloplossing (Universiteit Maastricht) op basis van een onderzoek. ‘Een robotrechter oordeelt anders dan mens’, stelt hij. Van Zelst is tevens advocaat bij Van Doorne. Op steeds meer plekken nemen robots mensen het werk uit handen. Ook in de rechtspraak volgen de […]

Lees verder
17 april 2018
'Bedrijven hebben databeveiliging niet op orde'

Met nog anderhalve maand te gaan voor de nieuwe privacywetgeving AVG ingaat, liggen bij duizenden bedrijven persoonlijke gegevens online voor het oprapen. Dat concludeert Digital Shadows, dat onderzoek doet naar digitale risico’s. Volgens het onderzoeksbureau zijn in Nederland vrijwel moeiteloos ruim 47 miljoen onbeveiligde bestanden met persoonlijke informatie online te vinden. De data werd gevonden op Amazon Simple Storage […]

Lees verder

Waar kunnen we u mee helpen?

Adviesgesprek aanvragen

Vraag nu een juridisch adviesgesprek aan en krijg vrijblijvend advies van onze specialisten.
Adviesgesprek aanvragen

Contact opnemen

Onze medewerkers voorzien u graag van advies en ondersteuning. Neem contact met ons op met uw vragen.
Contact opnemen
Schravenmade Advocaten in Maarssen, Utrecht, onderscheidt zich al meer dan 40 jaar door specialisatie in vooral ondernemingsrecht, waaronder arbeidsverhoudingen, ambtenarenrecht en ontslagrecht. Bovendien begeleiden we fusies en overnames.
Schravenmade Advocaten heeft geen stichting derdengelden. Schravenmade Advocaten ontvangt daarom geen derdengelden.
© Copyright 2024 - Schravenmade Advocaten - Alle rechten voorbehouden
Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
0346-56 07 64
Adviesgesprek aanvragenContact opnemen
Schravenmade Advocaten doceren o.a. voor de NVM en is betrokken bij het onderwijs aan 2 juridische scholen.
Wilt u onze informatieve nieuwsbrief ontvangen?

pencilphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram