Nederland voorzitter Europese rechtspraak

Geplaatst op:1 juni 2018

Nederland vervult de komende twee jaar het voorzitterschap van de organisatie van Europese Raden voor de rechtspraak. Tijdens de algemene vergadering in Lissabon, op 31 mei, werd de Nederlandse rechter Kees Sterk gekozen tot voorzitter. Sterk is sinds 2013 vicevoorzitter van de Raad voor de rechtspraak.

“De onafhankelijkheid van de rechtspraak staat onder druk”, zegt Sterk. “Mensen moeten in elk Europees land terecht kunnen bij een onpartijdige rechter, die recht spreekt aan de hand van de wet en niet aan de hand van politieke of zakelijke belangen.” Sterk (1962) was eerder lid van de Hoge Raad en doceerde strafrecht aan de Universiteit van Tilburg.

Het European Network of Councils for the Judiciary (ENCJ) bestaat uit de organisaties uit de landen van de Europese Unie die verantwoordelijk zijn voor de rechtspraak. In Nederland is dit de Raad voor de rechtspraak, waarvan Sterk lid is. De ENCJ zet zich in voor de versterking van de rechtsstaat en de verbetering van de samenwerking tussen de rechtspraakorganisaties in Europa. De organisatie heeft hierover regelmatig contact met de Europese Commissie en Europese regeringen.

De Nederlandse Raad voor de rechtspraak ondersteunt rechters in landen als Polen en Hongarije, waar de rechtspraak onder vuur ligt van de autoriteiten. “Dat doen we uit overtuiging en uit de wetenschap dat Nederland gebaat is bij stabiele, onafhankelijke rechtspraak elders in Europa”, aldus Sterk, die vorig jaar van de Poolse rechters een onderscheiding ontving voor zijn inzet. Hij is bij de ENCJ de opvolger van Nuria Díaz Abad, en is voor twee jaar benoemd.

Tijdens de jaarvergadering werden ook vier nieuwe leden gekozen: Hoge Raad voor de Justitie (België), de Consiglio Superiore della Magistratura (Italië), Judicial Council of Lithuania (Litouwen) en de Spaanse Consejo General del Poder Judicial. Zij treden allemaal voor twee jaar toe tot het bestuur. Vier andere landen verliezen hun zetel in het bestuur: Nederland, Roemenië, Schotland en Slovenië.

Bron: mr-online.nl

Elke werkdag bereikbaar
Stel uw vraag

E-mail specifieke vragen
info@Schravenmade.nl
Bel ons voor al uw vragen: 
0346-55 47 03

Contactinformatie

Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
Tel: 0346-55 47 03
Fax: 0346-56 07 64
Info@Schravenmade.nl

Schrijf u in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief

advocaat utrecht high trust
envelopephone-handset
Share This
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram