Uitstel DBA leidt tot meer onduidelijkheid

Geplaatst op:15 september 2017

Bijna geen enkele zzp'er heeft iets gehad aan het uitstel van handhaving van de Wet DBA. Een op elke drie zelfstandige eenpitters komt door dat uitstel juist moeilijker aan nieuwe opdrachten. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer.
Uitstel van handhaving van de wet DBA was bedoeld om opdrachtgevers en freelancers rustig te laten wennen aan de wet en om onduidelijkheden over de status van de relatie te bespreken met de Belastingdienst. Dat doel lijkt niet te worden behaald volgens dit onderzoek. Slechts 7 procent van de zzp'ers geeft aan dat het sinds uitstel van handhaving van de wet makkelijker is geworden om aan opdrachten te komen. Voor een grote meerderheid van de zzp'ers (87%) heeft het uitstel echter geen verschil gemaakt, of het zelfs moeilijker gemaakt om aan opdrachten te komen.
Tussenpartij
Het lijkt er ook volgens het onderzoek van ZZP Barometer op dat de aanhoudende onzekerheid en onduidelijkheid ertoe leidt dat steeds meer opdrachtgevers alleen met zzp'ers willen werken via een tussenpartij. Eenderde van de zzp'ers zou een opdracht laten schieten als een potentiële opdrachtgever alleen via een tussenpartij wil werken. Dit ondanks het onderzoeksfeit dat 68 procent van deze groep aangeeft moeite te hebben om aan opdrachten te komen.
Genoeg opdrachtgevers
Uit het onderzoek van ZZP Barometer blijkt verder dat het aantal opdrachtgevers dat de zzp'er bedient de afgelopen twee jaar met 13 procent is afgenomen. Toch heeft 72 procent van de zzp'ers het afgelopen jaar drie of meer opdrachtgevers gehad. Een even groot aantal verwacht ook komend jaar drie of meer opdrachtgevers te bedienen. Hiermee voldoet een grote meerderheid van de zzp'ers aan een van de normen die werd gesteld toen de VAR nog gold.
 

Elke werkdag bereikbaar
Stel uw vraag

E-mail specifieke vragen
info@Schravenmade.nl
Bel ons voor al uw vragen: 
0346-55 47 03

Contactinformatie

Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
Tel: 0346-55 47 03
Fax: 0346-56 07 64
Info@Schravenmade.nl

Schrijf u in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief

advocaat utrecht high trust
envelopephone-handset
Share This
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram