Na de vakantie volgt de burn-out

Geplaatst op:22 augustus 2017

Wie uitgeput de eindstreep haalde, heeft na de vakantie een grotere kans op een burn-out. Een op de zeven valt uit door de zomerdip.
Dat zegt arbeidspsycholoog Arno Zijderveld in het AD. “Als je al op je tandvlees loopt op het moment dat je vakantie neemt, valt het extra tegen als je weer naar je werk gaat en ziet dat er niks veranderd is. Dat frustreert zeer. Eén op de zeven werknemers knapt af door de zomerdip. Geen toeval, als je terugkeert vanuit een volledige rust is de situatie extra confronterend en de versnelling nauwelijks te maken.”

Rol leidinggevenden

Sommige werknemers staan dus op omvallen, ook al zijn ze net terug van vakantie. Zijderveld waarschuwt dat het belangrijk is dat leidinggevenden de signalen van de zomerdip herkennen. “Mede uit eigenbelang. Vroeger zat een afgebrande werknemer 120 dagen thuis, nu gemiddeld al 240 dagen.”

Herken signalen van zomerdip

Er zijn signalen dat de werknemer een verlaagde psychische weerbaarheid heeft:

  • kort verzuim;
  • vermoeidheid;
  • gespannenheid;
  • irritatie;
  • piekeren;
  • slaapproblemen.

Stress is besmettelijk

Het is niet alleen voor de werknemer van belang dat de signalen van een zomerdip worden gezien. Ook andere werknemers kunnen hun vakantiegevoel razendsnel kwijtraken wanneer zij een collega hebben die gebukt gaat onder stress.
Wanneer mensen zich in een stressvolle situatie bevinden, komt het hormoon cortisol vrij. Het zorgt ervoor dat het lichaam in geval van gevaar genoeg energie heeft om te vechten of te vluchten. Uit Duits onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de mensen de stof ook aanmaakt wanneer ze zien dat iemand anders gestrest is. De reactie is het sterkst wanneer je een relatie met die ander hebt, maar ook het zien van de stress van een wildvreemde zorgt voor verhoogde cortisolwaarden.
Bron: pwnet.nl

Elke werkdag bereikbaar
Stel uw vraag

E-mail specifieke vragen
info@Schravenmade.nl
Bel ons voor al uw vragen: 
0346-55 47 03

Contactinformatie

Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
Tel: 0346-55 47 03
Fax: 0346-56 07 64
Info@Schravenmade.nl

Schrijf u in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief

advocaat utrecht high trust
envelopephone-handset
Share This
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram