Wat te doen met uw (kleine) pensioen?

Geplaatst op:17 november 2018

Als u vaak van baan wisselt of bent gewisseld, heeft u op dit moment waarschijnlijk meerdere kleine pensioenpotjes opgebouwd. Welke dat zijn kunt u terugvinden op mijnpensioenoverzicht.nl. Omdat de administratiekosten voor kleine pensioenen voor pensioenuitvoerders erg hoog zijn komt er per 1 januari 2019 een wetswijziging aan. Schravenmade Advocaten vertelt u er meer over.

Vanaf 1 januari 2019: automatische overdacht

Wisselt u vanaf 1 januari 2019 van baan? Dan zullen pensioenuitvoerders kleine pensioenpotjes automatisch overdragen aan de pensioenuitvoerder van uw nieuwe baan. Het gaat dan om pensioenpotjes van meer dan € 2 en minder dan € 474,11 bruto per jaar. Op die manier hebben pensioenuitvoerders minder administratieve lasten en kunt u met dat oude geld blijven sparen voor uw pensioen. Daardoor ontvangt u later meer pensioen.

Vanaf 1 januari 2019 mogen pensioenuitvoerders, uitzonderingen daargelaten, kleine pensioenen niet meer afkopen en komen pensioenpotjes van minder dan € 2 bruto per jaar helemaal te vervallen. Deze bedragen voegen pensioenuitvoerders aan het collectief toe.

Tot 1 januari 2019: overdragen of uitkeren

Tot 1 januari 2019 kunt u nog zelf bepalen wat u met uw kleine pensioenpotjes (tot € 474,11 bruto per jaar) wilt doen. Daarbij heeft u twee opties:

Optie 1: waardeoverdracht
U kunt ervoor kiezen om deze oude pensioenpotjes over te laten dragen aan de pensioenuitvoerder van uw huidige baan. Het bedrag van uw huidige pensioenpot, waarmee u vermogen aan het opbouwen bent, wordt dan groter. Daardoor ontvangt u later meer pensioen. U kunt deze waardeoverdracht aanvragen bij uw huidige pensioenuitvoerder.

Optie 2: afkopen
U kunt u er ook voor kiezen om deze bedragen door de oude pensioenuitvoerder(s) te laten uitbetalen. Maar let op: dit kan slechts tot en met 31 december 2018. Pensioenuitvoerders hebben dan tot 1 juli 2019 de tijd om het bedrag aan u uit te keren. Als u het pensioen laat afkopen betaalt u belasting over het uitgekeerde bedrag. Bovendien moet u rekening houden met een lagere pensioenuitkering als u met pensioen gaat.

Conclusie

Eind 2017 heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid iedereen opgeroepen om op zoek te gaan naar hun micropensioenpotjes van maximaal € 2 per jaar en die te laten uitkeren. Op dat moment waren er meer dan 200.000 van die potjes. Naar verwachting heeft nog lang niet iedereen dit gedaan. Misschien vindt u ook dat het niet de moeite loont. De wat grotere bedragen lonen wel de moeite om over te dragen of uit te laten keren. En wat zeker de moeite loont: elk jaar even uw pensioen checken.

ARBEIDSRECHT

Elke werkdag bereikbaar
Stel uw vraag

E-mail specifieke vragen
info@Schravenmade.nl
Bel ons voor al uw vragen: 
0346-55 47 03

Contactinformatie

Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
Tel: 0346-55 47 03
Fax: 0346-56 07 64
Info@Schravenmade.nl

Schrijf u in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief

advocaat utrecht high trust
envelopephone-handset
Share This
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram