Wat te doen met uw (kleine) pensioen?

Geplaatst op:17 november 2018

Als u vaak van baan wisselt of bent gewisseld, heeft u op dit moment waarschijnlijk meerdere kleine pensioenpotjes opgebouwd. Welke dat zijn kunt u terugvinden op mijnpensioenoverzicht.nl. Omdat de administratiekosten voor kleine pensioenen voor pensioenuitvoerders erg hoog zijn komt er per 1 januari 2019 een wetswijziging aan. Schravenmade Advocaten vertelt u er meer over.

Vanaf 1 januari 2019: automatische overdacht

Wisselt u vanaf 1 januari 2019 van baan? Dan zullen pensioenuitvoerders kleine pensioenpotjes automatisch overdragen aan de pensioenuitvoerder van uw nieuwe baan. Het gaat dan om pensioenpotjes van meer dan € 2 en minder dan € 474,11 bruto per jaar. Op die manier hebben pensioenuitvoerders minder administratieve lasten en kunt u met dat oude geld blijven sparen voor uw pensioen. Daardoor ontvangt u later meer pensioen.

Vanaf 1 januari 2019 mogen pensioenuitvoerders, uitzonderingen daargelaten, kleine pensioenen niet meer afkopen en komen pensioenpotjes van minder dan € 2 bruto per jaar helemaal te vervallen. Deze bedragen voegen pensioenuitvoerders aan het collectief toe.

Tot 1 januari 2019: overdragen of uitkeren

Tot 1 januari 2019 kunt u nog zelf bepalen wat u met uw kleine pensioenpotjes (tot € 474,11 bruto per jaar) wilt doen. Daarbij heeft u twee opties:

Optie 1: waardeoverdracht
U kunt ervoor kiezen om deze oude pensioenpotjes over te laten dragen aan de pensioenuitvoerder van uw huidige baan. Het bedrag van uw huidige pensioenpot, waarmee u vermogen aan het opbouwen bent, wordt dan groter. Daardoor ontvangt u later meer pensioen. U kunt deze waardeoverdracht aanvragen bij uw huidige pensioenuitvoerder.

Optie 2: afkopen
U kunt u er ook voor kiezen om deze bedragen door de oude pensioenuitvoerder(s) te laten uitbetalen. Maar let op: dit kan slechts tot en met 31 december 2018. Pensioenuitvoerders hebben dan tot 1 juli 2019 de tijd om het bedrag aan u uit te keren. Als u het pensioen laat afkopen betaalt u belasting over het uitgekeerde bedrag. Bovendien moet u rekening houden met een lagere pensioenuitkering als u met pensioen gaat.

Conclusie

Eind 2017 heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid iedereen opgeroepen om op zoek te gaan naar hun micropensioenpotjes van maximaal € 2 per jaar en die te laten uitkeren. Op dat moment waren er meer dan 200.000 van die potjes. Naar verwachting heeft nog lang niet iedereen dit gedaan. Misschien vindt u ook dat het niet de moeite loont. De wat grotere bedragen lonen wel de moeite om over te dragen of uit te laten keren. En wat zeker de moeite loont: elk jaar even uw pensioen checken.

ARBEIDSRECHT

ARBEIDSRECHT

Het arbeidsrecht is voortdurend in ontwikkeling. Wetgeving verandert continu, rechtspraak en literatuur geven steeds weer een andere kijk op de zaken.

Elke werkdag bereikbaar
Stel uw vraag

E-mail specifieke vragen
info@Schravenmade.nl
Bel ons voor al uw vragen: 
0346-55 47 03

Contactinformatie

Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
Tel: 0346-55 47 03
Fax: 0346-56 07 64
Info@Schravenmade.nl

Schrijf u in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief

advocaat utrecht high trust
envelopephone-handset
Share This
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram