Geplaatst op:21 maart 2017

Zelfstandige kent wet DBA niet goed

Ruim de helft van de zzp'ers kent niet alle ins- en outs van de wet DBA. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 825 zzp'ers.
Uit het onderzoek blijkt dat 58,6 procent van de respondenten denkt dat de zzp'ers onder de Wet DBA minimaal drie opdrachtgevers moet hebben. Ook is bijna de helft van de zelfstandigen (49,1%) in de veronderstelling dat hij of zij verplicht kan worden om werknemerspremies af te dragen. Gemiddeld gaf 28,4 procent van de zzp'ers bij de zeven stellingen over de Wet DBA niet het juiste antwoord. ZZP Barometer wijt dat aan slechte voorlichting.
Een meerderheid van de zzp'ers (53,8%) geeft aan dat de Wet DBA in 2016 weinig tot geen invloed heeft gehad op zijn of haar ondernemerschap. De helft van deze groep (26,9%) heeft zelfs helemaal geen effecten van de wet ervaren. Gemiddeld beoordelen zzp'ers de invloed van de Wet DBA op hun positie als ondernemer met een 4,1 op schaal van 10. Wanneer zzp'ers wel invloed van de Wet DBA hebben ervaren is dit omdat ze minder opdrachten  kregen (23,6%), en doordat opdrachtgevers niet meer met hen willen werken (21,1%). Minder vaak moesten zzp'ers een lager tarief rekenen (8,4%), of hebben zij kortere opdrachten gehad (6,9%).
Nu de handhaving van de wet is uitgesteld verwacht een op de drie zzp'ers dat de politiek de wet helemaal zal afschaffen. Een iets kleiner deel van de zzp'ers (27,3%) verwacht dat zzp'er een nieuwe ondernemersvorm zal worden en 16,7 procent verwacht dat de wet ongewijzigd zal blijven. Slechts 9,8 procent verwacht herinvoering van de VAR.
 
 

Waar kunnen we u mee helpen?

Mocht u wegens het Corona virus liever een videogesprek inplannen? Dit is geen probleem, neem contact op voor de mogelijkheden.

Adviesgesprek aanvragen

Vraag nu een juridisch adviesgesprek aan en krijg vrijblijvend advies van onze specialisten.
Adviesgesprek aanvragen

Contact opnemen

Onze medewerkers voorzien u graag van advies en ondersteuning. Neem contact met ons op met uw vragen.
Contact opnemen

Gratis inloopspreekuur

Heeft u juridisch advies nodig? Maak een afspraak langs tijdens ons gratis inloopspreekuur in Maarssen.
Afspraak maken

Zaak indienen

Bent u betrokken bij een juridisch conflict? Het is in dit geval raadzaam om vroegtijdig advies in te winnen.
Zaak indienen
Schravenmade Advocaten in Maarssen, Utrecht, onderscheidt zich al meer dan 40 jaar door specialisatie in vooral ondernemingsrecht, waaronder arbeidsverhoudingen, ambtenarenrecht, ontslagrecht. Bovendien begeleiden we fusies en overnames.
Schravenmade Advocaten heeft geen stichting derdengelden. Schravenmade Advocaten ontvangt daarom geen derdengelden.
© Copyright 2022 - Schravenmade Advocaten - Alle rechten voorbehouden
Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
0346-55 47 03
0346-56 07 64
Info@schravenmade.nl
Wilt u onze informatieve nieuwsbrief ontvangen?

pencilgraduation-hatusersphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram