Het kabinet wil "versneld" wat doen aan de problemen waarmee zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) kampen door onduidelijkheid rond de wet DBA. Dat heeft staatssecretaris Wiebes aangekondigd tijdens een debat over de kwestie in de Tweede Kamer.
Zzp'ers verliezen werk omdat opdrachtgevers huiverig zijn geworden zaken met ze te doen. Ze vrezen hoge boetes vanaf mei, als blijkt dat ze toch werkgever zijn van de zelfstandigen. De problemen lijken zich vooral voor te doen bij grotere bedrijven in de ICT, zorg en media die de zelfstandigen fulltime en voor onbepaalde tijd inhuren. De vraag wat nu precies een gezagsverhouding is, zorgt voor veel onduidelijkheid bij opdrachtgevers. Net zoals de precieze omschrijving van het begrip "persoonlijke arbeid" die zzp'ers leveren.
Wiebes reageerde op felle kritiek van onder ander CDA-Kamerlid Omtzigt. Hij vindt dat de gevolgen van de nieuwe wet, bedoeld om schijnzelfstandigheid te bestrijden, steeds verder uit de hand lopen. Volgens Omtzigt heeft het kabinet de verantwoordelijkheid om een werkbaar alternatief te bieden als het wil dat de arbeidsmarkt anders wordt ingericht.
De staatssecretaris erkent dat de onzekerheid tot ongewenst effecten leidt. "De zorgen zijn heel herkenbaar en daar moeten we snel wat aan doen. Ik spreek heel veel grote opdrachtgevers die mij vertellen dat wat volgens de wet een zelfstandige is, bij hun praktijk niet meer aansluit". Wiebes komt nog deze maand met een brief over het gesignaleerde probleem. Daarna volgt een Kamerdebat.