Geplaatst op:10 januari 2017

ZZP:geen boetes tot 2018

Het kabinet blijft bij zijn standpunt rond de omstreden wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). De wet wordt tot 1 januari 2018 niet gehandhaafd. Staatssecretaris Wiebes gaat wel achter de "echte valsspelers" aan, die bewust werken op een manier "die aan fraude grenst."Dat herbevestigde Wiebes tijdens (alweer) een roerig Kamerdebat over de wet.
Als iemand "persoonlijke arbeid" verricht in een "gezagsrelatie" is er volgens het arbeidsrecht sprake van een dienstbetrekking. Maar wat wordt er precies bedoeld met deze begrippen? Het antwoord op die vraag bepaalt of een overeenkomst met een zelfstandige beschouwd moet worden als een schijnconstructie. De gebruikte begrippen zorgen voor een grijs gebied, erkent de staatssecretaris. Maar tot daar meer duidelijk over is, hoeven opdrachtgevers en zelfstandigen niet te vrezen voor naheffingen en boetes, herhaalde Wiebes. Wel krijgen rond een half miljoen zelfstandigen en brancheorganisaties medio januari een brief met extra informatie.
De oppositie is niet te spreken over deze houding van het kabinet. Volgens CDA-Kamerlid Omtzigt is de chaos nu compleet. Hij maande tot haast: "Zelf veroorzaakte problemen moet je niet over de verkiezingen heen tillen." Ook Steven van Weyenberg (D66) sprak van chaos en eiste snel helderheid. "Het veld snakt naar zekerheid", aldus PVV'er Van Dijck: "De strijd tegen schijnzelfstandigheid is uitgemond in een strijd tegen zelfstandigheid." SP'er Bshir ziet het "gedrocht" DBA het liefst zo snel mogelijk in de prullenbak verdwijnen.
Het arbeidsrecht moet worden aangepast om te verduidelijken wanneer precies sprake is van een schijnconstructie, aldus Omtzigt in het Kamerdebat. Van Weyenberg vraagt om een snelle herijking, zodat de Kamer er nog voor de verkiezingen over kan debatteren. Maar het arbeidsrecht pas je niet zomaar even aan, riposteerde minister Asscher, omdat er veel samenhang is met andere wetten.
Ondertussen lopen steeds meer zelfstandigen opdrachten mis door de onduidelijkheid rond de wet. In het derde kwartaal gaat het om 30 procent meer zelfstandigen. Dat blijkt uit periodiek onderzoek van marktonderzoeksbureau Intelligence Group en "zzp-expert" Spaninks. Die laatste vreest, met andere intermediairs, dat de vanaf 1 januari nog veel meer zelfstandige eenpitters geen nieuwe opdrachten krijgen.
Bron: Tweede Kamer, ANP, MediaWatch

Waar kunnen we u mee helpen?

Adviesgesprek aanvragen

Vraag nu een juridisch adviesgesprek aan en krijg vrijblijvend advies van onze specialisten.
Adviesgesprek aanvragen

Contact opnemen

Onze medewerkers voorzien u graag van advies en ondersteuning. Neem contact met ons op met uw vragen.
Contact opnemen
Schravenmade Advocaten in Maarssen, Utrecht, onderscheidt zich al meer dan 40 jaar door specialisatie in vooral ondernemingsrecht, waaronder arbeidsverhoudingen, ambtenarenrecht en ontslagrecht. Bovendien begeleiden we fusies en overnames.
Schravenmade Advocaten heeft geen stichting derdengelden. Schravenmade Advocaten ontvangt daarom geen derdengelden.
© Copyright 2024 - Schravenmade Advocaten - Alle rechten voorbehouden
Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
0346-56 07 64
Adviesgesprek aanvragenContact opnemen
Schravenmade Advocaten doceren o.a. voor de NVM en is betrokken bij het onderwijs aan 2 juridische scholen.
Wilt u onze informatieve nieuwsbrief ontvangen?

pencilphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram