Experiment met het basisinkomen

Geplaatst op:16 januari 2017

Sinds 1 januari krijgen in Finland 2000 mensen zonder werk een basisinkomen van 560 euro. Ze krijgen dat geld twee jaar lang, zonder voorwaarden of kortingen. Het is volgens Helsinki voor het eerst dat een land zo'n basisinkomen op deze schaal uitkeert.
De 2000 proefpersonen zijn willekeurig gekozen uit een groep werklozen tussen 25 en 28 jaar. Deelname is verplicht. Het basisinkomen is onbelast. De Finse overheid wil met de proef bekijken of een basisinkomen doelmatiger is dan een uitkering, en of de ontvangers meer gemotiveerd raken om te werken, ook in kleine of parttime banen.
De vele voorwaarden en formulieren die meestal horen bij een uitkering zouden veel werklozen ervan weerhouden om werk aan te nemen. De werkloze hoeft niet aan te tonen dat hij werk zoekt, en de uitkeringsinstanties hoeven niks te controleren. Als de werkloze werk aanneemt, hoeft hij dat bij niemand op te geven, want aan het basisinkomen zijn geen voorwaarden verbonden.
In meerdere landen en continenten wordt nagedacht over een basisinkomen. Er staan proeven op stapel in onder andere Nederland, Canada en Californië. In Zwitserland verwierp een grote meerderheid van de kiezers eerder dit jaar het idee van een basisloon.
Bron: ANP

Elke werkdag bereikbaar
Stel uw vraag

E-mail specifieke vragen
info@Schravenmade.nl
Bel ons voor al uw vragen: 
0346-55 47 03

Contactinformatie

Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
Tel: 0346-55 47 03
Fax: 0346-56 07 64
Info@Schravenmade.nl

Schrijf u in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief

advocaat utrecht high trust
envelopephone-handset
Share This
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram