Geplaatst op:16 januari 2017

Experiment met het basisinkomen

Sinds 1 januari krijgen in Finland 2000 mensen zonder werk een basisinkomen van 560 euro. Ze krijgen dat geld twee jaar lang, zonder voorwaarden of kortingen. Het is volgens Helsinki voor het eerst dat een land zo'n basisinkomen op deze schaal uitkeert.
De 2000 proefpersonen zijn willekeurig gekozen uit een groep werklozen tussen 25 en 28 jaar. Deelname is verplicht. Het basisinkomen is onbelast. De Finse overheid wil met de proef bekijken of een basisinkomen doelmatiger is dan een uitkering, en of de ontvangers meer gemotiveerd raken om te werken, ook in kleine of parttime banen.
De vele voorwaarden en formulieren die meestal horen bij een uitkering zouden veel werklozen ervan weerhouden om werk aan te nemen. De werkloze hoeft niet aan te tonen dat hij werk zoekt, en de uitkeringsinstanties hoeven niks te controleren. Als de werkloze werk aanneemt, hoeft hij dat bij niemand op te geven, want aan het basisinkomen zijn geen voorwaarden verbonden.
In meerdere landen en continenten wordt nagedacht over een basisinkomen. Er staan proeven op stapel in onder andere Nederland, Canada en Californië. In Zwitserland verwierp een grote meerderheid van de kiezers eerder dit jaar het idee van een basisloon.
Bron: ANP

Waar kunnen we u mee helpen?

Adviesgesprek aanvragen

Vraag nu een juridisch adviesgesprek aan en krijg vrijblijvend advies van onze specialisten.
Adviesgesprek aanvragen

Contact opnemen

Onze medewerkers voorzien u graag van advies en ondersteuning. Neem contact met ons op met uw vragen.
Contact opnemen
Schravenmade Advocaten in Maarssen, Utrecht, onderscheidt zich al meer dan 40 jaar door specialisatie in vooral ondernemingsrecht, waaronder arbeidsverhoudingen, ambtenarenrecht en ontslagrecht. Bovendien begeleiden we fusies en overnames.
Schravenmade Advocaten heeft geen stichting derdengelden. Schravenmade Advocaten ontvangt daarom geen derdengelden.
© Copyright 2024 - Schravenmade Advocaten - Alle rechten voorbehouden
Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
0346-56 07 64
Adviesgesprek aanvragenContact opnemen
Schravenmade Advocaten doceren o.a. voor de NVM en is betrokken bij het onderwijs aan 2 juridische scholen.
Wilt u onze informatieve nieuwsbrief ontvangen?

pencilphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram