Erg geraakt zaten ze tegenover me, een vader, moeder en hun zoon. Vader was oprichter van een afbouwbedrijf, de zoon had het bedrijf overgenomen en moeder deed de administratie. Een klant had hun bedrijf gedagvaard en eiste betaling van ruim Eur. 8.000, omdat het afbouwbedrijf niet op tijd zou hebben kunnen opleveren. Het afbouwbedrijf had echter al veel werk verricht en had wel degelijk op tijd kunnen opleveren, maar werd geconfronteerd met allerlei extra eisen van de opdrachtgever die niet overeengekomen waren en toen men daar niet op in wilde gaan, werd de toegang tot het werk geblokkeerd en werd een ander bedrijf de opdracht gegeven de klus af te maken. De kosten van dat andere bedrijf werden nu geëist van het afbouwbedrijf. In ruim 30 jaar was dit de eerste keer dat het afbouwbedrijf gedagvaard was en dan ook nog in zo’n situatie. Het deed de betrokkenen in dit familiebedrijf nogal wat en de emoties liepen dan ook behoorlijk op.
Na bestudering van de stukken bleek me, dat de opdrachtgever veel meer eiste dan was afgesproken en ook, dat de opdrachtgever de opdracht had opgezegd. Dat mag volgens de wet, maar dan moet men wel de rest van de aanneemsom min eventuele besparingen voor de opdrachtnemer betalen. Dat ging om ruim Eur. 16.000. In de procedure werd dat bedrag dus ook als tegenvordering van de opdrachtgevers geëist.
De rechter maakte korte metten met de stellingen van de opdrachtgevers: die blijken te gemakszuchtig er vanuit te zijn gegaan dat het afbouwbedrijf haar verplichtingen niet zal nakomen en hun eis werd afgewezen. De tegenvordering wordt toegewezen. In plaats van Eur. 8.000 te moeten betalen, krijgen mijn cliënten Eur. 16.000 toegewezen, een verschil van Eur. 24.000 en een mooie pleister op de wonde, al neemt het ’t gevoel van onrecht niet weg.
Juridisch een mooie overwinning.
Moraal van het verhaal: kijk uit met het impulsief beëindigen van overeenkomsten en win tijdig advies in als je opdrachtgever bent. Als opdrachtnemer: win snel advies in als je geconfronteerd wordt met een onwillige opdrachtgever, want er zijn heel wat regels op overeenkomsten van toepassing en kleine verschillen kunnen grote gevolgen hebben.
Rechtbank Utrecht 15 september 2010 (ECLI:NL:RBUTR:2010:BN6407
Auteur: Bernard Baas