FNV en De Unie zijn geschrokken van de mate waarin ING Nederlandse en Belgische banen overhevelt naar lagelonenlanden. Een kwart van de 7000 banen die de bank wil schrappen, verdwijnt naar lagelonenlanden in Azië en Oost-Europa. Dat meldde De Volkskrant op basis van documenten van de bank.
De bank kondigde begin oktober aan 7000 banen te schrappen, waarvan 2300 in Nederland en 3500 in België. Digitalisering zou de voornaamste reden zijn. Nu blijkt dat een kwart van deze banen niet verdwijnt, maar wordt verplaatst naar landen met lagere loonkosten. Een woordvoerder van de bank zei dat ING begin oktober al heeft aangegeven "dat de re-organisatie nodig was omdat het werk bij ING verandert en ook dat de plek van het werk verandert. Het is altijd onderdeel geweest van de plannen."
"We kunnen niemand verbieden om banen te verplaatsen naar andere landen, maar de schaal en het tempo waarop dit gebeurt is verontrustend,", zei FNV-bestuurder Van Hees. "Ik ga de leden informeren en met de kaderleden kijken of we in beeld kunnen brengen hoeveel banen er tot nu toe al verdwenen zijn. Want dit lijkt op uitverkoop van de werkgelegenheid." Vakbond De Unie maakt zich ook zorgen. "Het lijkt alsof ING de overzichtelijke bedrijfsformule van een organisatie als McDonald's wil toepassen op de complexe organisatie van ING en dat kan niet", aldus Emanuel Geurts van De Unie.
Er zijn in totaal zo'n 52.000 mensen in dienst bij ING. Ongeveer een op drie werkt in Nederland. "We worden minder Nederlands. We krijgen steeds meer klanten in andere landen en in Nederland is de groei er een beetje uit. Dan is het niet gek dat we ook de banen anders verdelen". aldus de ING-woordvoerder. Het financiële concern kwam begin 2015 ook in het nieuws met pogingen om te besparen op de loonkosten, direct na invoering van de Wet Werk en Zekerheid.