Geplaatst op:17 oktober 2017

Sollicitanten screenen, mag dat?

Voordat ik een sollicitant uitnodig voor een gesprek, google ik hem altijd even. Ook bekijk ik zijn LinkedIn en zijn Facebook-, Twitter- en Instagram-account. Nu lees ik dat dit helemaal niet mag. Wat mag ik wel, en wat niet?
Uitgangspunt is dat het helemaal niet mag. Oók op sociale media die openbaar zijn, mogen werkgevers niet zondermeer checken of de sollicitant wel of niet geschikt is voor zijn bedrijf. Sociale media zijn daarvoor niet bedoeld. De selfie die in een dronken bui is gemaakt en op Twitter is gedeeld was niet bedoeld voor de ogen van een potentiële werkgever. De potentiële werkgever mag daar dan ook niet naar op zoek gaan.

Soms mag het wel, maar dan moet de screening noodzakelijk zijn voor de functie en mag alleen gekeken worden naar die gegevens die voor de functie relevant zijn. De sollicitant moet vooraf over de screening worden geïnformeerd, bijvoorbeeld in de vacaturetekst.

Als een werkgever wel sollicitanten screent terwijl hij dat niet mag, dan kan de Autoriteit Persoonsgegevens onderzoek doen en zijn bevindingen publiceren. Sinds vorig jaar kunnen werkgevers een boete van de Autoriteit Persoonsgegevens krijgen.

Bron: De Telegraaf 

Waar kunnen we u mee helpen?

Adviesgesprek aanvragen

Vraag nu een juridisch adviesgesprek aan en krijg vrijblijvend advies van onze specialisten.
Adviesgesprek aanvragen

Contact opnemen

Onze medewerkers voorzien u graag van advies en ondersteuning. Neem contact met ons op met uw vragen.
Contact opnemen
Schravenmade Advocaten in Maarssen, Utrecht, onderscheidt zich al meer dan 40 jaar door specialisatie in vooral ondernemingsrecht, waaronder arbeidsverhoudingen, ambtenarenrecht en ontslagrecht. Bovendien begeleiden we fusies en overnames.
Schravenmade Advocaten heeft geen stichting derdengelden. Schravenmade Advocaten ontvangt daarom geen derdengelden.
© Copyright 2024 - Schravenmade Advocaten - Alle rechten voorbehouden
Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
0346-56 07 64
Adviesgesprek aanvragenContact opnemen
Schravenmade Advocaten doceren o.a. voor de NVM en is betrokken bij het onderwijs aan 2 juridische scholen.
Wilt u onze informatieve nieuwsbrief ontvangen?

pencilphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram