Geplaatst op:10 januari 2017

SVB moet expats beter informeren

Nederlanders die in het buitenland wonen weten niet altijd dat de AOW-leeftijd omhoog gaat. Dit concludeert de Nationale Ombudsman. Hij verzoekt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) om Nederlanders in het buitenland hierover actief te informeren.
Aanleiding voor het onderzoek van de Ombudsman was een klacht van een man die al jaren in Denemarken woont. Hij dacht dat hij met 65 jaar AOW zou ontvangen. Hij moest nog een halfjaar wachten. De SVB ging er van uit dat Nederlanders in het buitenland zichzelf op de hoogte houden van wijzigingen in sociale wetten. Dat blijkt niet altijd het geval, waardoor deze mensen zich niet kunnen voorbereiden op de financiële gevolgen.
Tot nu toe vond de SVB dat het aan mensen zelf is om zich goed te informeren over hun recht op AOW-pensioen. Maar de SVB gaat onderzoeken hoe zij mensen in het buitenland extra kan attenderen op wetswijzigingen, zoals de verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd. Beperking is dat ze de adressen van alle Nederlanders in het buitenland niet heeft. De ombudsman meent dat de SVB teveel uitgaat van de "doorsnee" AOW-gerechtigde, die zijn (werkzame) leven geheel of grotendeels in Nederland heeft doorgebracht. Voor steeds meer mensen gaat dit niet op. Dat zij zichzelf op de hoogte moeten houden van hun recht op AOW vindt de ombudsman niet juist. De SVB moet ook de pensioengerechtigde in het buitenland informeren. De Nationale Ombudsman zal de inspanningen van de SVB nauwlettend volgen.
Bron: ANP, APS

Waar kunnen we u mee helpen?

Adviesgesprek aanvragen

Vraag nu een juridisch adviesgesprek aan en krijg vrijblijvend advies van onze specialisten.
Adviesgesprek aanvragen

Contact opnemen

Onze medewerkers voorzien u graag van advies en ondersteuning. Neem contact met ons op met uw vragen.
Contact opnemen
Schravenmade Advocaten in Maarssen, Utrecht, onderscheidt zich al meer dan 40 jaar door specialisatie in vooral ondernemingsrecht, waaronder arbeidsverhoudingen, ambtenarenrecht en ontslagrecht. Bovendien begeleiden we fusies en overnames.
Schravenmade Advocaten heeft geen stichting derdengelden. Schravenmade Advocaten ontvangt daarom geen derdengelden.
© Copyright 2024 - Schravenmade Advocaten - Alle rechten voorbehouden
Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
0346-56 07 64
Adviesgesprek aanvragenContact opnemen
Schravenmade Advocaten doceren o.a. voor de NVM en is betrokken bij het onderwijs aan 2 juridische scholen.
Wilt u onze informatieve nieuwsbrief ontvangen?

pencilphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram