Nederlanders die in het buitenland wonen weten niet altijd dat de AOW-leeftijd omhoog gaat. Dit concludeert de Nationale Ombudsman. Hij verzoekt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) om Nederlanders in het buitenland hierover actief te informeren.
Aanleiding voor het onderzoek van de Ombudsman was een klacht van een man die al jaren in Denemarken woont. Hij dacht dat hij met 65 jaar AOW zou ontvangen. Hij moest nog een halfjaar wachten. De SVB ging er van uit dat Nederlanders in het buitenland zichzelf op de hoogte houden van wijzigingen in sociale wetten. Dat blijkt niet altijd het geval, waardoor deze mensen zich niet kunnen voorbereiden op de financiële gevolgen.
Tot nu toe vond de SVB dat het aan mensen zelf is om zich goed te informeren over hun recht op AOW-pensioen. Maar de SVB gaat onderzoeken hoe zij mensen in het buitenland extra kan attenderen op wetswijzigingen, zoals de verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd. Beperking is dat ze de adressen van alle Nederlanders in het buitenland niet heeft. De ombudsman meent dat de SVB teveel uitgaat van de "doorsnee" AOW-gerechtigde, die zijn (werkzame) leven geheel of grotendeels in Nederland heeft doorgebracht. Voor steeds meer mensen gaat dit niet op. Dat zij zichzelf op de hoogte moeten houden van hun recht op AOW vindt de ombudsman niet juist. De SVB moet ook de pensioengerechtigde in het buitenland informeren. De Nationale Ombudsman zal de inspanningen van de SVB nauwlettend volgen.
Bron: ANP, APS