Geplaatst op:21 februari 2017

Tweede Kamer stemt voor wetsvoorstel nieuwe aftapwet

De Tweede Kamer heeft onlangs vóór het wetsvoorstel van de nieuwe wet op de veiligheids- en inlichtingendiensten gestemd. Het voorstel breidt de bevoegdheden van de diensten uit. Critici waarschuwen voor een 'sleepnet', waarmee veel gegevens onderschept kunnen worden.

De VVD, de PvdA en het CDA waren de grootste partijen die voor het wetsvoorstel stemden. Dat was te verwachten, omdat van tevoren al duidelijk was dat er een meerderheid voor het wetsvoorstel in de Tweede Kamer zou zijn. Onder andere D66 en de SP stemden tegen, samen met GroenLinks. Het wetsvoorstel kreeg een groot aantal amendementen, waarvan het overgrote deel door de Tweede Kamer is afgewezen.
De Kamer nam een aantal moties aan, waaronder een motie over de evaluatie van de bewaartermijn van verzamelde gegevens en een motie om de bevoegdheid tot het verzamelen van gegevens zo gericht mogelijk uit te voeren. Daarnaast moeten er aanvullende financiële middelen voor de toezichthouders Ctivd en TIB beschikbaar komen, zodat zij hun taken 'optimaal kunnen uitvoeren'.
Vorige week vond er een debat over het wetsvoorstel plaats in de Tweede Kamer. Daarbij was er onduidelijkheid rond de term 'onderzoeksopdrachtgerichte interceptie' en wat de grenzen van dit 'sleepnet' precies zijn. In de loop van het debat bleek uit een antwoord van het kabinet op een voorgesteld amendement dat het onderscheppen van communicatie wel degelijk 'op grote schaal en stelselmatig' kan gebeuren. De diensten mogen deze bevoegdheid inzetten om zowel communicatie via de ether als communicatie via de kabel te onderscheppen.
Andere vernieuwingen van de wet zijn bijvoorbeeld het hacken van systemen via een derde partij, geautomatiseerde toegang tot databases en een uitgebreidere ontsleutelingsplicht. Tweakers schreef een korte achtergrond over de belangrijkste elementen van het wetsvoorstel. Nu de Tweede Kamer het voorstel heeft aangenomen, is de Eerste Kamer aan zet. Zodra ook deze instemt, is de wet zo goed als aangenomen.
Tijdens het wetgevingsproces hebben verschillende partijen kritiek op het voorstel geuit, waaronder de Ctivd. Dat is het orgaan dat het toezicht op de inlichtingendiensten moet uitvoeren. De recentste kritiek was dat het voorstel niet duidelijk genoeg aangeeft waaraan precies getoetst moet worden. Andere kritiek kwam onder andere van academici en de Autoriteit Persoonsgegevens.
Bron: Tweakers.net
Auteur: Sander van Voorst

Waar kunnen we u mee helpen?

Adviesgesprek aanvragen

Vraag nu een juridisch adviesgesprek aan en krijg vrijblijvend advies van onze specialisten.
Adviesgesprek aanvragen

Contact opnemen

Onze medewerkers voorzien u graag van advies en ondersteuning. Neem contact met ons op met uw vragen.
Contact opnemen
Schravenmade Advocaten in Maarssen, Utrecht, onderscheidt zich al meer dan 40 jaar door specialisatie in vooral ondernemingsrecht, waaronder arbeidsverhoudingen, ambtenarenrecht en ontslagrecht. Bovendien begeleiden we fusies en overnames.
Schravenmade Advocaten heeft geen stichting derdengelden. Schravenmade Advocaten ontvangt daarom geen derdengelden.
© Copyright 2024 - Schravenmade Advocaten - Alle rechten voorbehouden
Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
0346-56 07 64
Adviesgesprek aanvragenContact opnemen
Schravenmade Advocaten doceren o.a. voor de NVM en is betrokken bij het onderwijs aan 2 juridische scholen.
Wilt u onze informatieve nieuwsbrief ontvangen?

pencilphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram