Geplaatst op:12 april 2019

Werk op elf bouwplaatsen direct stilgelegd bij controles inspectie

De Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft vorige week op elf bouwlocaties in de stad het werk stilgelegd omdat er een direct gevaar dreigde. In totaal werden bij meer dan de helft van de 29 gecontroleerde bouwlocaties overtredingen geconstateerd.

De inspectie controleerde zowel op de veiligheid op de bouwplaats als het eerlijk werken in de bouw. Van de elf gevallen waarbij het werk direct werd stilgelegd, was er zeven keer sprake van ernstig valgevaar, twee keer omdat een zaagtafel niet was afgeschermd en twee keer omdat bouwvakkers aan het gevaarlijke kwartstof werden blootgesteld.

Bij één locatie was de situatie zo slecht dat de gehele bouwplaats werd stilgelegd en alle bouwvakkers de locatie moesten verlaten. Zodra de aannemer de onveilige situatie heeft opgelost, kan de inspectie de stillegging opheffen.

Illegaal

Tijdens de controles werden zeven bouwvakkers aangetroffen die niet in Nederland mochten werken. Zij hadden de Marokkaanse, Turkse en Chinese nationaliteit. Om in Nederland te mogen werken, moet de werkgever voor hen een tewerkstellingsvergunning hebben, die er niet was. Niet alleen de werkgever kan hiervoor een boete krijgen van 8.000 euro, maar ook de opdrachtgever.

De inspectie doet nog nader onderzoek naar te lange werkdagen en mogelijke onderbetaling. Ook werd een bouwvakker aangetroffen die een uitkering genoot. Die overtreding is doorgegeven aan de gemeente.

Eerder deed de inspectie al controles in Utrecht en Tilburg, ook daar moesten werkzaamheden worden stilgelegd.

 

Tekst: at5.nl

Beeld: Max Pixel

ARBEIDSRECHT

Het arbeidsrecht is voortdurend in ontwikkeling. Wetgeving verandert continu, rechtspraak en literatuur geven steeds weer een andere kijk op de zaken.

Waar kunnen we u mee helpen?

Adviesgesprek aanvragen

Vraag nu een juridisch adviesgesprek aan en krijg vrijblijvend advies van onze specialisten.
Adviesgesprek aanvragen

Contact opnemen

Onze medewerkers voorzien u graag van advies en ondersteuning. Neem contact met ons op met uw vragen.
Contact opnemen
Schravenmade Advocaten in Maarssen, Utrecht, onderscheidt zich al meer dan 40 jaar door specialisatie in vooral ondernemingsrecht, waaronder arbeidsverhoudingen, ambtenarenrecht en ontslagrecht. Bovendien begeleiden we fusies en overnames.
Schravenmade Advocaten heeft geen stichting derdengelden. Schravenmade Advocaten ontvangt daarom geen derdengelden.
© Copyright 2024 - Schravenmade Advocaten - Alle rechten voorbehouden
Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
0346-56 07 64
Adviesgesprek aanvragenContact opnemen
Schravenmade Advocaten doceren o.a. voor de NVM en is betrokken bij het onderwijs aan 2 juridische scholen.
Wilt u onze informatieve nieuwsbrief ontvangen?

pencilphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram