EU: deeltijdwerkers meer rechten

Geplaatst op:5 maart 2019

Volgens de Europese Commissie moet flexwerk een minimaal niveau van bescherming krijgen. Werknemers met een niet-standaard arbeidsovereenkomst krijgen daarom betere arbeidsvoorwaarden.

De Europese Commissie heeft hierover een voorlopig akkoord gesloten met het Europees Parlement en de Raad. Volgens EU-commissaris Marianne Thyssen (Werk) zorgt het akkoord voor transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.

Nul-urencontract

Concreet betekent dit onder andere dat mensen met een nul-urencontract en thuiswerkers vooraf meer informatie krijgen over hun rechten en plichten, waaronder het aantal uren en betaalde vrije dagen. Dit moet tot meer voorspelbare arbeidsvoorwaarden leiden. Werkgevers mogen hen niet verbieden om een extra baan aan te nemen.

Beschikbaarheid

Flexwerkers met een contract van meer dan twaalf uur hebben ook recht op meer informatie, bijvoorbeeld over beschikbaarheid en wanneer zij uiterlijk iets moeten horen over een volgende opdracht. Als zij last-minute opdrachten weigeren mogen ze niet worden ontslagen. Flexwerkers hebben bovendien recht op een gratis opleiding, en de maximale proeftijd is zes maanden.

De huidige wetgeving is 28 jaar oud en moest worden aangepast aan nieuwe ontwikkelingen. Het akkoord moet nog formeel worden bekrachtigd. Het geldt niet automatisch voor ambtenaren, militairen, agenten en hulpdiensten.

 

Bron: flexnieuws.nl

ARBEIDSRECHT

ARBEIDSRECHT

Het arbeidsrecht is voortdurend in ontwikkeling. Wetgeving verandert continu, rechtspraak en literatuur geven steeds weer een andere kijk op de zaken.

Elke werkdag bereikbaar
Stel uw vraag

E-mail specifieke vragen
info@Schravenmade.nl
Bel ons voor al uw vragen: 
0346-55 47 03

Contactinformatie

Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
Tel: 0346-55 47 03
Fax: 0346-56 07 64
Info@Schravenmade.nl

Schrijf u in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief

advocaat utrecht high trust
envelopephone-handset
Share This
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram