Geplaatst op:26 januari 2017

Frankrijk voert telefoon-verlof in

In Frankrijk is vrij voortaan echt vrij. Franse bazen mogen niet meer van hun werknemers eisen dat ze ook buiten werktijd bereikbaar zijn. De maatregel is bedacht door de minister van Arbeid, Myriam El Khomri.
Werknemers hebben sinds 1 januari 2017 het wettelijk recht om hun smartphone buiten werktijd uit te zetten. Met de maatregel wil de Franse minister van Arbeid een eind maken aan de cultuur van "altijd maar bereikbaar zijn". Die heeft geleid tot onbetaalde overwerkuren, infostress, slapeloosheid en burn-out.
In Frankrijk is ruim een derde van de werknemers bijna dagelijks ook nog 's avonds online aan het werk, schrijft Het Parool. Van de mensen met een eigen bedrijf is zelfs twee derde 's avonds nog vaak druk met de zaak.
Bedrijven met meer dan vijftig werknemers worden wettelijk verplicht hun werknemers te zeggen wanneer ze hun telefoon kunnen uitzetten. In principe moeten werkgever en werknemer daar samen uitkomen. Lukt dat niet, dan moet de werkgever richtlijnen opstellen voor het recht om offline te zijn.
De nieuwe wet legt geen sancties op aan werkgevers die werknemers niet in de gelegenheid stellen om 's avonds hun telefoon uit te zetten. Werknemers die kampen met een burn-out of andere stressklachten, kunnen met een beroep op de wet wel hun werkgever verantwoordelijk stellen. Vakbonden hadden liever gezien dat de wet dwangmaatregelen zou hebben zodat werkgevers verplicht zijn zich eraan te houden.
 
Bron: OR-informatie

Waar kunnen we u mee helpen?

Adviesgesprek aanvragen

Vraag nu een juridisch adviesgesprek aan en krijg vrijblijvend advies van onze specialisten.
Adviesgesprek aanvragen

Contact opnemen

Onze medewerkers voorzien u graag van advies en ondersteuning. Neem contact met ons op met uw vragen.
Contact opnemen
Schravenmade Advocaten in Maarssen, Utrecht, onderscheidt zich al meer dan 40 jaar door specialisatie in vooral ondernemingsrecht, waaronder arbeidsverhoudingen, ambtenarenrecht en ontslagrecht. Bovendien begeleiden we fusies en overnames.
Schravenmade Advocaten heeft geen stichting derdengelden. Schravenmade Advocaten ontvangt daarom geen derdengelden.
© Copyright 2024 - Schravenmade Advocaten - Alle rechten voorbehouden
Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
0346-56 07 64
Adviesgesprek aanvragenContact opnemen
Schravenmade Advocaten doceren o.a. voor de NVM en is betrokken bij het onderwijs aan 2 juridische scholen.
Wilt u onze informatieve nieuwsbrief ontvangen?

pencilphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram