Een werkgever die een werknemer niet erg fatsoenlijk op straat zet, kan door de rechter worden veroordeeld tot betalen van een billijke vergoeding. Die vergoeding kan worden toegekend als de werkgever 'verwijtbaar' handelt. Na een uitspraak van de Hoge Raad is duidelijk geworden dat persoonlijke omstandigheden hierbij een rol spelen.
De billijke vergoeding bij ontslag is mogelijk bij ernstig verwijtbaar handelen door de werkgever, en komt bovenop de transitievergoeding. Wat dat precies is, en hoe hoog de vergoeding moet worden, hangt af van de feiten en omstandigheden. Dus nader in te vullen door jurisprudentie. De Hoge Raad deed op 22 juni 2017 een uitspraak, die meer duidelijkheid kan geven over de billijke vergoeding.
De Hoge Raad heeft bepaald dat het uitgangspunt bij de billijke vergoeding moet zijn wat billijk is voor de werknemer, gelet op zijn of haar persoonlijke situatie. Onder andere de kansen op de arbeidsmarkt mogen daarin meespelen. Ook moet de rechter per zaak duidelijk maken hoe hij de hoogte van het bedrag heeft vastgesteld.