Geplaatst op:2 augustus 2021

Verschillen tussen huwelijkse voorwaarden en gemeenschap van goederen

Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan kunt u zelf kiezen of u dit huwelijk wilt aangaan onder (algehele) gemeenschap van goederen of dat u liever huwelijkse voorwaarden afspreekt. Wat u met elkaar afspreekt heeft niet alleen gevolgen voor het moment dat u ooit uit elkaar gaat, maar ook voor de aansprakelijkheid voor schulden.

Huwelijk in gemeenschap van goederen

Bent u getrouwd na 1 januari 2018 en bent u geen huwelijkse voorwaarden overeengekomen, dan bent u op dat moment in gemeenschap van goederen getrouwd. Voor een geregistreerd partnerschap geldt hetzelfde als voor een huwelijk. Alle bezittingen en schulden die voor het huwelijk al van u en uw partner samen waren en de bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk ontstaan, vallen binnen de gemeenschap van goederen. Bij een scheiding ontvangen u en uw partner beiden de helft van alles dat onder de gemeenschap van goederen valt.

Hadden u of uw partner bezittingen of schulden die niet van u samen waren voor het huwelijk, dan blijven deze ook na het aangaan van het huwelijk van u persoonlijk. Bij een eventuele scheiding vallen deze bezittingen en schulden niet binnen de wettelijke gemeenschap van goederen. 

Dat is overigens anders als u het huwelijk heeft gesloten voor 1 januari 2018. Voor deze datum gold namelijk een algehele gemeenschap van goederen als de partners geen huwelijkse voorwaarden opstelden. Dit betekent dat ook de bezittingen en de schulden die voor het huwelijk zijn ontstaan en die eigenlijk niet van u samen waren, vanaf het huwelijk onder de wettelijke gemeenschap van goederen vallen.

Huwelijk of partnerschap onder huwelijkse voorwaarden

Het kan zijn dat u uw bezittingen en schulden bij het aangaan van het huwelijk liever gescheiden houdt. In dat geval doet u er goed aan om huwelijkse voorwaarden bij een notaris te laten opstellen. In de huwelijkse voorwaarden spreekt u in ieder geval af welke bezittingen en schulden aan wie toebehoren en hoe u omgaat met bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk worden aangegaan. De voorwaarden waaronder u het huwelijk of het partnerschap aangaat, legt u vast in het huwelijksgoederenregister.

Wilt u meer weten over het opstellen van huwelijkse voorwaarden? Wilt u advies over uw persoonlijke situatie en weten of huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen in uw situatie de beste keuze is? Bij Schravenmade Advocaten adviseren wij u hier graag over. 

ARBEIDSRECHT

Het arbeidsrecht is voortdurend in ontwikkeling. Wetgeving verandert continu, rechtspraak en literatuur geven steeds weer een andere kijk op de zaken.

Waar kunnen we u mee helpen?

Adviesgesprek aanvragen

Vraag nu een juridisch adviesgesprek aan en krijg vrijblijvend advies van onze specialisten.
Adviesgesprek aanvragen

Contact opnemen

Onze medewerkers voorzien u graag van advies en ondersteuning. Neem contact met ons op met uw vragen.
Contact opnemen
Schravenmade Advocaten in Maarssen, Utrecht, onderscheidt zich al meer dan 40 jaar door specialisatie in vooral ondernemingsrecht, waaronder arbeidsverhoudingen, ambtenarenrecht en ontslagrecht. Bovendien begeleiden we fusies en overnames.
Schravenmade Advocaten heeft geen stichting derdengelden. Schravenmade Advocaten ontvangt daarom geen derdengelden.
© Copyright 2024 - Schravenmade Advocaten - Alle rechten voorbehouden
Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
0346-56 07 64
Adviesgesprek aanvragenContact opnemen
Schravenmade Advocaten doceren o.a. voor de NVM en is betrokken bij het onderwijs aan 2 juridische scholen.
Wilt u onze informatieve nieuwsbrief ontvangen?

pencilphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram