Wetswijziging bescherming schuldenaren

Geplaatst op:21 februari 2017

Het wetsvoorstel vereenvoudiging beslagvrije voet is unaniem aangenomen door de Tweede Kamer. De beslagvrije voet is het minimum aan inkomen waarover iemand moet kunnen blijven beschikken voor zijn basale levensonderhoud. Dit is essentieel voor een betere bescherming van het bestaansminimum van mensen met schulden.
Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat de berekening van de beslagvrije voet eenvoudiger wordt. Ook richt het voorstel het proces van beslaglegging zodanig in dat beslagleggende partijen beter op de hoogte zijn van elkaars incassoactiviteiten.

Te ingewikkeld

De huidige regeling voldoet in de praktijk niet doordat de vaststelling van de hoogte van de beslagvrije voet te ingewikkeld is. Hij vergt veel gegevens die vooral door de schuldenaar zelf moeten worden verstrekt. Dit gaat in het overgrote deel van de gevallen niet goed met tot gevolg tienduizenden huishoudens die te weinig geld overhouden om van te leven.
Belangrijke wijziging is dat de gegevens voor berekening van de beslagvrije voet uit bestaande registraties kan worden gehaald, zodat de schuldenaar deze informatie niet langer zelf bij elkaar hoeft te zoeken.

Stabiliteit

Doel van de vereenvoudiging is ervoor zorgen dat mensen met schulden genoeg overhouden om van te leven waardoor ze niet verder in de problemen komen. Dit vergroot de kans dat ze een stabiele financiële situatie kunnen bereiken. Het wetsvoorstel wordt nu aangeboden aan de Eerste Kamer.
Bron: Gemeente.nu

Elke werkdag bereikbaar
Stel uw vraag

E-mail specifieke vragen
info@Schravenmade.nl
Bel ons voor al uw vragen: 
0346-55 47 03

Contactinformatie

Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
Tel: 0346-55 47 03
Fax: 0346-56 07 64
Info@Schravenmade.nl

Schrijf u in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief

advocaat utrecht high trust
envelopephone-handset
Share This
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram