Geplaatst op:21 februari 2017

Wetswijziging bescherming schuldenaren

Het wetsvoorstel vereenvoudiging beslagvrije voet is unaniem aangenomen door de Tweede Kamer. De beslagvrije voet is het minimum aan inkomen waarover iemand moet kunnen blijven beschikken voor zijn basale levensonderhoud. Dit is essentieel voor een betere bescherming van het bestaansminimum van mensen met schulden.
Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat de berekening van de beslagvrije voet eenvoudiger wordt. Ook richt het voorstel het proces van beslaglegging zodanig in dat beslagleggende partijen beter op de hoogte zijn van elkaars incassoactiviteiten.

Te ingewikkeld

De huidige regeling voldoet in de praktijk niet doordat de vaststelling van de hoogte van de beslagvrije voet te ingewikkeld is. Hij vergt veel gegevens die vooral door de schuldenaar zelf moeten worden verstrekt. Dit gaat in het overgrote deel van de gevallen niet goed met tot gevolg tienduizenden huishoudens die te weinig geld overhouden om van te leven.
Belangrijke wijziging is dat de gegevens voor berekening van de beslagvrije voet uit bestaande registraties kan worden gehaald, zodat de schuldenaar deze informatie niet langer zelf bij elkaar hoeft te zoeken.

Stabiliteit

Doel van de vereenvoudiging is ervoor zorgen dat mensen met schulden genoeg overhouden om van te leven waardoor ze niet verder in de problemen komen. Dit vergroot de kans dat ze een stabiele financiële situatie kunnen bereiken. Het wetsvoorstel wordt nu aangeboden aan de Eerste Kamer.
Bron: Gemeente.nu

Waar kunnen we u mee helpen?

Adviesgesprek aanvragen

Vraag nu een juridisch adviesgesprek aan en krijg vrijblijvend advies van onze specialisten.
Adviesgesprek aanvragen

Contact opnemen

Onze medewerkers voorzien u graag van advies en ondersteuning. Neem contact met ons op met uw vragen.
Contact opnemen
Schravenmade Advocaten in Maarssen, Utrecht, onderscheidt zich al meer dan 40 jaar door specialisatie in vooral ondernemingsrecht, waaronder arbeidsverhoudingen, ambtenarenrecht en ontslagrecht. Bovendien begeleiden we fusies en overnames.
Schravenmade Advocaten heeft geen stichting derdengelden. Schravenmade Advocaten ontvangt daarom geen derdengelden.
© Copyright 2024 - Schravenmade Advocaten - Alle rechten voorbehouden
Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
0346-56 07 64
Adviesgesprek aanvragenContact opnemen
Schravenmade Advocaten doceren o.a. voor de NVM en is betrokken bij het onderwijs aan 2 juridische scholen.
Wilt u onze informatieve nieuwsbrief ontvangen?

pencilphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram