Het succes van de organisatie hangt nauw samen met de inzetbaarheid van haar medewerkers. Hoe gezonder, fitter en betrokkener de medewerkers, hoe beter het werkt. Maar hoe bereik je dat? 5 aandachtspunten op een rij.
Werkgevers, werknemers en verzekeraars hebben er allemaal belang bij dat werknemers zo fit en gezond mogelijk blijven. Nationale-Nederlanden heeft daarom vijf aandachtspunten voor duurzame inzetbaarheid op een rij gezet.
- Houd het doel in zicht
Is het doel van de inspanningen voldoende duidelijk? Heeft u een doel op de lange of middellange termijn dat aansluit op de missie van uw onderneming? Zorg dat u bijvoorbeeld weet welk effect technologische innovaties als robotisering op de inzetbaarheid van uw werknemers hebben. Door een heldere visie met werknemers te delen, begrijpen zij het belang van duurzame inzetbaarheid beter en de rol die zij daar in spelen.
- Zorg voor inzicht in uw organisatie
Het verbeteren van de inzetbaarheid van werknemers, begint met inzicht in uw organisatie. Op welke gebieden in uw organisatie verdient de inzetbaarheid van werknemers aandacht? Mogelijk vragen technologische veranderingen om nieuwe vaardigheden, of is de juiste balans tussen werk en privé een aandachtspunt.
- Zet de juiste middelen in
Duurzame inzetbaarheid is belangrijk voor jong én oud. Een goede strategie speelt in op specifieke omstandigheden en wensen van werknemers in de verschillende fasen van hun leven en loopbaan.
- Kennis van kosten én opbrengsten
Het is goed om vooraf inzicht te hebben in de kosten en opbrengsten van de activiteiten die u inzet. Kwantitatieve resultaten helpen ook bij het overtuigen van management en directie. Een van de mogelijke positieve effecten is een beheersing of verlaging van het verzuim.
- Werk samen
In steeds meer organisaties dragen HR en werknemers samen bij aan duurzame inzetbaarheid. Zo bieden steeds meer organisaties hun werknemers de mogelijkheid om zich te laten opleiden tot ontwikkelcoach. Zij kunnen collega’s op de werkvloer bijvoorbeeld helpen om te gaan met werkdruk, of met het vroegtijdig signaleren van problemen.
bron: pwnet.nl