Arbeidsrecht in coronatijd: rechten en plichten

Geplaatst op:2 april 2021

De coronacrisis vraagt aanpassingsvermogen van zowel werknemers als werkgevers. Door met elkaar in gesprek te blijven, lukt het veel werkgevers en werknemers om gezamenlijk tot goede afspraken te komen, om zo oplossingen te vinden voor de problemen die Covid-19 met zich meebrengt. Maar wat als die afspraken onderling niet te maken zijn? Wat mag een werkgever zijn werknemers eigenlijk verplichten en welke rechten heeft een werknemer? In deze blog vertellen we er meer over.

Verplicht thuiswerken

Het advies van de Rijksoverheid is om werknemers zo veel mogelijk thuis te laten werken. Het lijkt daarom voor de hand te liggen dat werkgevers hun werknemers verplichten om thuis te werken als het werk dat toelaat. Toch kunnen er voor de werknemer zwaarwegende redenen zijn om niet thuis te werken. Bijvoorbeeld een thuissituatie die niet geschikt is om daar het werk te doen. Voor de (mentale) gezondheid van de werknemer kan het daarom van essentieel belang zijn om op locatie te werken.

Het kan ook zo zijn dat het werk simpelweg niet vanuit huis te doen is. Als de werkgever de werkplek veilig en hygiënisch inricht, kan de werkgever de werknemer verplichten om naar de werklocatie te komen. Dat een werknemer bang is om besmet te raken met het coronavirus, is geen geldig argument om te weigeren op het werk te verschijnen.

Doorbetaling van loon

Kinderen die niet naar school en naar de opvang kunnen of een snotneus die het verhindert om naar kantoor te gaan: het zijn redenen om als werknemer thuis te blijven. Daarbij is thuiswerk niet altijd mogelijk. Of de werkgever in dat geval loon moet doorbetalen, hangt van de situatie af. Als de werknemer geen opvang voor zijn kinderen heeft, dan heeft hij alleen recht op doorbetaling van loon als hij daarvoor vakantiedagen of calamiteitenverlof opneemt.

Is de medewerker verkouden en kan hij daarom niet naar het werk komen? Dan is het de vraag of het echt niet mogelijk is om thuis te werken. Eventueel kan de werkgever andere werkzaamheden voorstellen die de werknemer vanuit huis kan doen. Het is hierbij wel nodig om goed te kijken of deze nieuwe werkzaamheden redelijk zijn. Kan de werknemer vanuit huis werken, dan hoeft de werkgever alleen loon door te betalen als de werknemer dat ook daadwerkelijk doet.

Vakantie

Na een jaar Covid-19-maatregelen zijn veel werknemers aan vakantie toe. Toch is het goed om over de vakantiebestemming in gesprek te gaan met uw werkgever. Want alhoewel de werkgever u niet kan verbieden om naar een risicogebied te reizen, kan het wel zo zijn dat de risico’s van de reis voor rekening van de werknemer komen. Denk aan de verplichte quarantaine bij thuiskomst, maar ook oponthoud tijdens de reis of ziekte als gevolg van de reis. Het is niet vanzelfsprekend dat de werknemer dan recht heeft op loondoorbetaling. Overleg daarom voor vertrek altijd met uw werkgever over uw rechten (en plichten).

Heeft u vragen over de verplichtingen die uw werkgever u kan opleggen of wilt u meer weten over dit onderwerp? De specialisten van Schravenmade Advocaten beantwoorden uw vragen graag.

ARBEIDSRECHT

ARBEIDSRECHT

Het arbeidsrecht is voortdurend in ontwikkeling. Wetgeving verandert continu, rechtspraak en literatuur geven steeds weer een andere kijk op de zaken.

Elke werkdag bereikbaar
Stel uw vraag

E-mail specifieke vragen
info@Schravenmade.nl
Bel ons voor al uw vragen: 
0346-55 47 03

Contactinformatie

Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
Tel: 0346-55 47 03
Fax: 0346-56 07 64
Info@Schravenmade.nl

Schrijf u in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief

advocaat utrecht high trust
envelopephone-handset
Share This
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram