Geplaatst op:16 mei 2017

Grote pensioenfondsen doen het beter

Ook de grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het eerste kwartaal van dit jaar financieel op vooruit gegaan. Geholpen door een iets hogere rente zagen ze hun verplichtingen wat afnemen. Ook werden met beleggingen (bescheiden) rendementen behaald.
Bij het grootste pensioenfonds ABP steeg de dekkingsgraad met dik drie procentpunt naar bijna 100 procent. Dat betekent dat ABP net genoeg in kas heeft om alle huidige en toekomstige pensioenen (zover nu bekend) uit te betalen. Bij zorgfonds PFZW bedraagt de graadmeter nu ruim 97 procent, de metaalfondsen PME en PMT scoren respectievelijk 99 en 100 procent. BpfBOUW, dat het al langer beter doet, heeft in middels een actuele dekkingsgraaf van 113,5 procent.
Vorig jaar leek het er lang op dat veel fondsen moesten korten op de pensioenuitkeringen. De vrees hiervoor week pas toen de rente in het vierde kwartaal weer omhoog begon te gaan. De kans blijft echter aanwezig dat de pensionuitkeringen bij de grote fondsen in de komende jaren toch omlaag moeten. "We gaan met kleine stappen de goede kant op", zegt PME-bestuurder Uijen. "Maar we zijn er nog niet." Hij wijst erop dat de graadmeters nog ver verwijderd zijn van het niveau waar over een paar jaar volgens de herstelplannen moeten zitten. Indexaties van de pensioenen aan lonen op prijzen, zijn voorlopig zeker niet aan de orde.
Het kan binnen afzienbare tijd ook onrustig worden op de financiële markten, waarschuwt het ABP. Zo kan de uitslag van de Franse verkiezingen gevolgen hebben voor de monetaire unie in Europa. Daarbij is het nog maar de vraag wat er precies terechtkomt van de belastingverlagingen en andere economische plannen die de Amerikaanse president Trump heeft aangekondigd. In Den Haag wordt tevens gewerkt aan een grootscheepse hervorming van het pensioenstelsel. Dat is nodig om het hele systeem toekomstbestendig te houden. Het wachten is vooral op een advies van e Sociaal-Economische Raad (SER) over de toekomstige pensioen.
 
Bron: ANP

Waar kunnen we u mee helpen?

Adviesgesprek aanvragen

Vraag nu een juridisch adviesgesprek aan en krijg vrijblijvend advies van onze specialisten.
Adviesgesprek aanvragen

Contact opnemen

Onze medewerkers voorzien u graag van advies en ondersteuning. Neem contact met ons op met uw vragen.
Contact opnemen
Schravenmade Advocaten in Maarssen, Utrecht, onderscheidt zich al meer dan 40 jaar door specialisatie in vooral ondernemingsrecht, waaronder arbeidsverhoudingen, ambtenarenrecht en ontslagrecht. Bovendien begeleiden we fusies en overnames.
Schravenmade Advocaten heeft geen stichting derdengelden. Schravenmade Advocaten ontvangt daarom geen derdengelden.
© Copyright 2024 - Schravenmade Advocaten - Alle rechten voorbehouden
Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
0346-56 07 64
Adviesgesprek aanvragenContact opnemen
Schravenmade Advocaten doceren o.a. voor de NVM en is betrokken bij het onderwijs aan 2 juridische scholen.
Wilt u onze informatieve nieuwsbrief ontvangen?

pencilphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram