Op dit moment is er een nieuw wetsvoorstel in voorbereiding: het wetsvoorstel Modernisering Personenvennootschappen. De huidige wet- en regelgeving op dit punt is versnipperd, sterk verouderd en complex. Met het wetsvoorstel wil de wetgever de regels laten aansluiten bij de praktijk en ondernemerschap stimuleren. Schravenmade Advocaten legt uit wat er gaat veranderen.
Een personenvennootschap is een samenwerkingsverband tussen verschillende personen, waarbij zij in een overeenkomst afspreken op een bepaalde manier te gaan samenwerken. In de overeenkomst worden onder meer afspraken opgenomen over de inbreng en verdeling van de winst.
Een voordeel van een personenvennootschap is dat zij gemakkelijk kan worden opgericht. In tegenstelling tot bij bijvoorbeeld de bv is geen notariële akte vereist. Ook heeft een personenvennootschap weinig wettelijke verplichtingen en genieten de vennoten vaak belastingvoordeel. Een nadeel van een personenvennootschap is dat zij geen rechtspersoonlijkheid heeft en dus geen zelfstandig vermogen kan verkrijgen. Daarnaast zijn de vennoten (de commanditair vennoot uitgezonderd) privé aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap.
Er zijn in Nederland drie soorten personenvennootschappen:
Op dit moment zijn er in Nederland zo’n 231.000 personenvennootschappen, waarbij maatschappen worden gebruikt in de zorg en juridische dienstverlening, en de vof veel voorkomt in het MKB. De wet die op deze personenvennootschappen van toepassing is stamt nog uit 1838 en is dus sterk verouderd.
Tijd voor modernisering: met het huidige wetsvoorstel (dat begin dit jaar wel al ter internetconsultatie is aangeboden) wil de wetgever de wetgeving aan laten sluiten bij de behoefte van de praktijk en ondernemerschap stimuleren, maar tegelijkertijd zekerheid creëren in het handelsverkeer en passende bescherming bieden aan schuldeisers.
De belangrijkste wijzigingen in het wetsvoorstel Modernisering Personenvennootschappen zijn:
Waarschijnlijk zal het wetsvoorstel niet eerder dan dit najaar bij de Tweede Kamer worden ingediend. De datum van inwerkingtreding van de wet is dan ook nog niet bekend. Uiteraard zullen wij het wetgevingsproces blijven volgen en u op de hoogte houden van de voortgang. Heeft u in de tussentijd vragen? Neem dan gerust contact op, de specialisten ondernemingsrecht van Schravenmade Advocaten staan voor u klaar!
Het ondernemingsrecht is één van de specialismen van Schravenmade Advocaten. Wij hebben jarenlange ervaring met het adviseren en ondersteunen van ondernemingen, van groot tot klein. Wij hebben ervaring in het oplossen van conflicten in en buiten de rechtszaal.
Onder het ondernemingsrecht vallen uiteenlopende expertises. Of het nu gaat om het oprichten van een onderneming, het opstellen of beoordelen van contracten, een fusie of overname of de uitkoop van aandeelhouders, wij staan met deskundig advies voor u klaar.