Geplaatst op:31 maart 2019

In aantocht: het recht op onbereikbaarheid

Voelt u druk om gelijk te reageren wanneer er een e-mailbericht van een collega of klant binnenkomt? Ook wanneer het bericht binnenkomt na werktijd? Dan heeft u last van ‘workplace telepressure’.

In Nederland is burn-out beroepsziekte nummer één. Vorig jaar wees 20 procent van de werknemers stress aan als reden van hun verzuim. De groep die het meest last heeft van burn-outklachten zit in de leeftijdscategorie 25 tot 35 jaar. Het is de groep die volgens onderzoek het meest met e-mail werkt en via de smartphone continu ‘aan staat’.

Droit à la déconnexion

Uit onderzoek blijkt dat bezig zijn met werkgerelateerde berichten tijdens je vrije tijd het rustproces verstoort en zorgt voor ophoping van stress die niet verwerkt wordt. Uiteindelijk kan het de werknemer te veel worden en tot een burn-out leiden. In Frankrijk geldt sinds 1 januari 2017 daarom het ‘Droit à la déconnexion’; het recht van de werknemer om onbereikbaar te zijn. Werkgevers moeten daar vastleggen hoe het zit met het gebruik van digitale hulpmiddelen en het recht van de werknemer om offline te gaan. Als het aan de PvdA ligt, krijgen ook Nederlandse werknemers het recht om na werktijd onbereikbaar te zijn.

Arbobeleid en RI&E

Een Nederlandse Wet op de onbereikbaarheid zal niet verbieden om na werktijd een e-mailbericht te versturen. Volgens het voorstel moet de wet werkgevers ertoe brengen om zelf te regelen hoe het zit met de rusttijd en het recht om onbereikbaar te zijn buiten werktijd. Het gaat erom dat tussen werkgever en werknemer duidelijk wordt hoe het zit met verwachtingen rondom bereikbaarheid. Het in kaart brengen van de risico’s die het continu bereikbaar zijn met zich meebrengt en de maatregelen om nadelige gevolgen daarvan te voorkomen, moeten een vast onderdeel worden van het door het bedrijf te voeren arbobeleid en de RI&E.

Afspraken

Gesprekken tussen werkgevers en werknemers over de risico’s van continue bereikbaarheid kunnen vervolgens tot afspraken leiden. Denk bijvoorbeeld aan het door de organisatie uitzetten van de e-mailserver buiten werktijd. Bij Volkswagen en BMW hebben werknemers het recht om na acht uur ’s avonds geen zakelijke mail meer te beantwoorden.

Het voorstel bevindt zich in de 'consultatiefase'. Na indiending bij de Tweede Kamer moet het voorstel per 1 januari 2021 wet worden.

Bron: pwnet.nl

ARBEIDSRECHT

Het arbeidsrecht is voortdurend in ontwikkeling. Wetgeving verandert continu, rechtspraak en literatuur geven steeds weer een andere kijk op de zaken.

Waar kunnen we u mee helpen?

Adviesgesprek aanvragen

Vraag nu een juridisch adviesgesprek aan en krijg vrijblijvend advies van onze specialisten.
Adviesgesprek aanvragen

Contact opnemen

Onze medewerkers voorzien u graag van advies en ondersteuning. Neem contact met ons op met uw vragen.
Contact opnemen
Schravenmade Advocaten in Maarssen, Utrecht, onderscheidt zich al meer dan 40 jaar door specialisatie in vooral ondernemingsrecht, waaronder arbeidsverhoudingen, ambtenarenrecht en ontslagrecht. Bovendien begeleiden we fusies en overnames.
Schravenmade Advocaten heeft geen stichting derdengelden. Schravenmade Advocaten ontvangt daarom geen derdengelden.
© Copyright 2024 - Schravenmade Advocaten - Alle rechten voorbehouden
Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
0346-56 07 64
Adviesgesprek aanvragenContact opnemen
Schravenmade Advocaten doceren o.a. voor de NVM en is betrokken bij het onderwijs aan 2 juridische scholen.
Wilt u onze informatieve nieuwsbrief ontvangen?

pencilphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram