Een van uw medewerkers misdraagt zich tijdens het weekend, met een strafrechtelijke veroordeling tot gevolg. Of hij behoort tot de harde kern van een club uit de Eredivisie en verschijnt vol in beeld terwijl hij en zijn maten een racistisch spandoek ophangen. Of hij wordt lid van een omstreden motorclub. Kunt u deze werknemer ontslaan? Schravenmade Advocaten legt het u graag uit.
Volgens de wet is een werknemer verplicht om zich tijdens de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst als een goed werknemer te gedragen. Zo moet een werknemer onder meer de aanwijzingen van de werkgever opvolgen. Maar over het gedrag van de werknemer in zijn privésfeer heeft de werkgever in principe niets te zeggen. In het Nederlands recht geldt dan ook het uitgangspunt dat puur in de privésfeer gelegen gedragingen, buiten werktijd, in principe géén reden vormen voor ontslag (al dan niet op staande voet).
Dat kan anders zijn als er een relatie is tussen de misdragingen en de werkzaamheden. En dat is het geval als de gedragingen negatieve invloed hebben op het functioneren van de werknemer of de verhoudingen op de werkvloer, of als de goede naam van de werkgever is aangetast. Dit wordt onder meer aangenomen als:
Omdat de uitkomst van een dergelijke ontslagzaak vaak sterk afhangt van de omstandigheden van het geval geven wij u graag een aantal voorbeelden uit de rechtspraak.
Of ontslag (op staande voet) mogelijk is na misdragingen in de privésfeer hangt vaak af van de omstandigheden van het geval. Het helpt u als werkgever wel als u op dit punt beleid ontwikkelt, vastlegt en daarbij ook vastlegt wat de sanctie is op misdragingen. Uit de rechtspraak blijkt namelijk dat rechters daar belang aan hechten.
Heeft u vragen over het ontslag, al dan niet op staande voet? Over uw arbeidsovereenkomsten of personeelshandboeken? Of andere vragen over het arbeidsrecht? Neem dan contact met ons op, onze specialisten arbeidsrecht staan voor u klaar.
Het arbeidsrecht is voortdurend in ontwikkeling. Wetgeving verandert continu, rechtspraak en literatuur geven steeds weer een andere kijk op de zaken.