Geplaatst op:31 mei 2022

Ontslagen? U heeft recht op een transitievergoeding!

Wist u dat u bij ontslag door de werkgever vaak recht hebt op een transitievergoeding? En kent u uw overige rechten bij ontslag? Juridisch dienstverlener ARAG deed onderzoek naar de kennis die Nederlanders hebben als het aankomt op ontslag. Veel Nederlanders blijken niet op de hoogte van hun rechten en dan met name de kennis over de transitievergoeding blijkt erg onbekend te zijn.

Juridische hulp bij ontslag

Ontslagen worden betekent vaak veel onzekerheid voor de werknemer. Want welke rechten heeft hij? Hoe gaat het met de afwikkeling van de overige vakantiedagen en verloopt het ontslag wel volgens de regels van het arbeidsrecht en de arbeidsovereenkomst?

Toch blijkt uit het onderzoek van ARAG dat slechts 49% van de ontslagen werknemers juridische hulp inschakelt wanneer het aankomt op het einde van het dienstverband. Een schrikbarend laag percentage, zeker als we kijken naar de kennis die werkend Nederland heeft van de rechten bij ontslag. Zo is dertig procent van de Nederlanders met een baan in loondienst er niet van op de hoogte dat zij bij ontslag door de werkgever in de meeste gevallen aanspraak kunnen maken op een transitievergoeding.

Wat is de transitievergoeding?

De transitievergoeding is oorspronkelijk bedacht om de overgang (transitie) van werk naar werk te bevorderen. Het is een financiële compensatie die de werkgever aan de werknemer betaalt om bijvoorbeeld bij- of omscholing mogelijk te maken. Maar veel mensen die een transitievergoeding ontvangen, gebruiken deze juist als appeltje voor de dorst om de periode zonder werk door te komen. Hoe de transitievergoeding besteed wordt, is een vrije keuze van de werknemer.

U heeft recht op een transitievergoeding vanaf de eerste dag van uw arbeidsovereenkomst. Ook wanneer u tijdens de proeftijd wordt ontslagen of wanneer het tijdelijke arbeidscontract niet wordt verlengd, heeft u dus recht op deze vergoeding. De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van het maandsalaris en de duur van het dienstverband.

Meer weten?

Bent u ontslagen en wilt u meer weten over de transitievergoeding of wilt u zich juridisch laten bijstaan? Bij Schravenmade Advocaten zijn wij u graag van dienst.

ARBEIDSRECHT

Het arbeidsrecht is voortdurend in ontwikkeling. Wetgeving verandert continu, rechtspraak en literatuur geven steeds weer een andere kijk op de zaken.

Waar kunnen we u mee helpen?

Adviesgesprek aanvragen

Vraag nu een juridisch adviesgesprek aan en krijg vrijblijvend advies van onze specialisten.
Adviesgesprek aanvragen

Contact opnemen

Onze medewerkers voorzien u graag van advies en ondersteuning. Neem contact met ons op met uw vragen.
Contact opnemen
Schravenmade Advocaten in Maarssen, Utrecht, onderscheidt zich al meer dan 40 jaar door specialisatie in vooral ondernemingsrecht, waaronder arbeidsverhoudingen, ambtenarenrecht en ontslagrecht. Bovendien begeleiden we fusies en overnames.
Schravenmade Advocaten heeft geen stichting derdengelden. Schravenmade Advocaten ontvangt daarom geen derdengelden.
© Copyright 2024 - Schravenmade Advocaten - Alle rechten voorbehouden
Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
0346-56 07 64
Adviesgesprek aanvragenContact opnemen
Schravenmade Advocaten doceren o.a. voor de NVM en is betrokken bij het onderwijs aan 2 juridische scholen.
Wilt u onze informatieve nieuwsbrief ontvangen?

pencilphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram