Geplaatst op:21 februari 2017

Ook hier recht op onbereikbaar zijn?

In navolging van zijn Franse collega wil de Nederlandse minister van werkgelegenheid, Asscher, werknemers het recht geven op onbereikbaarheid na werktijd. De werkgevers zien een generieke wet hierover niet zitten.
"Mailtjes, sms'jes of appen met collega's tot laat in de avond of in het weekend leiden tot een steeds vagere grens tussen werk en privésfeer. Dit kan uiteindelijk resulteren in een te grote werklast, burn-out en verstoorde relaties in het gezin", aldus de PvdA-lijsttrekker. Asscher wil dat bedrijven met vijftig mensen of meer hierover gaan overleggen met vakbonden en ondernemingsraden. Hij wil geen verbod op 's avond of in het weekend werken, maar de keuze laten aan de werknemer.
VNO-NCW en MKB-Nederland zien meer in goede persoonlijke afspraken dan een generieke wet. "De ene werknemer kan het prettig vinden om met regelmaat buiten werktijden mail te checken, bijvoorbeeld omdat dat de volgende dag weer scheelt. Maar een andere  werknemer kan dat juist als belastend ervaren."
De belangenorganisaties van werkgevers onderstrepen wel het belang van aandacht voor werkstress en burn-out, omdat het de oorzaak is van een op elke drie ziekmeldingen. Die komt volgens de werkgevers niet uitsluitend door het werk, maar vaak door een opeenstapeling van problemen. Toch is het in het belang van werkgevers om dit via arbobeleid en preventie te voorkomen, omdat zij uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor loondoorbetaling en re-integratie. Maar werknemers en werkgevers kunnen daar het beste per bedrijf afspraken over maken, stellen zijn.
In Frankrijk kunnen werknemers al e-mails en telefoontjes van de baas buiten werktijd negeren. Ook bij sommige bedrijven in Duitsland zoals BMW is al een dergelijke regeling van kracht. En in België verbiedt supermarktketen Colruyt zijn werknemers om mails buiten werktijd te lezen, uit "respect voor de werknemer".
 
Bron: VNO-NCW

Waar kunnen we u mee helpen?

Adviesgesprek aanvragen

Vraag nu een juridisch adviesgesprek aan en krijg vrijblijvend advies van onze specialisten.
Adviesgesprek aanvragen

Contact opnemen

Onze medewerkers voorzien u graag van advies en ondersteuning. Neem contact met ons op met uw vragen.
Contact opnemen
Schravenmade Advocaten in Maarssen, Utrecht, onderscheidt zich al meer dan 40 jaar door specialisatie in vooral ondernemingsrecht, waaronder arbeidsverhoudingen, ambtenarenrecht en ontslagrecht. Bovendien begeleiden we fusies en overnames.
Schravenmade Advocaten heeft geen stichting derdengelden. Schravenmade Advocaten ontvangt daarom geen derdengelden.
© Copyright 2024 - Schravenmade Advocaten - Alle rechten voorbehouden
Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
0346-56 07 64
Adviesgesprek aanvragenContact opnemen
Schravenmade Advocaten doceren o.a. voor de NVM en is betrokken bij het onderwijs aan 2 juridische scholen.
Wilt u onze informatieve nieuwsbrief ontvangen?

pencilphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram