Ook hier recht op onbereikbaar zijn?

Geplaatst op:21 februari 2017

In navolging van zijn Franse collega wil de Nederlandse minister van werkgelegenheid, Asscher, werknemers het recht geven op onbereikbaarheid na werktijd. De werkgevers zien een generieke wet hierover niet zitten.
"Mailtjes, sms'jes of appen met collega's tot laat in de avond of in het weekend leiden tot een steeds vagere grens tussen werk en privésfeer. Dit kan uiteindelijk resulteren in een te grote werklast, burn-out en verstoorde relaties in het gezin", aldus de PvdA-lijsttrekker. Asscher wil dat bedrijven met vijftig mensen of meer hierover gaan overleggen met vakbonden en ondernemingsraden. Hij wil geen verbod op 's avond of in het weekend werken, maar de keuze laten aan de werknemer.
VNO-NCW en MKB-Nederland zien meer in goede persoonlijke afspraken dan een generieke wet. "De ene werknemer kan het prettig vinden om met regelmaat buiten werktijden mail te checken, bijvoorbeeld omdat dat de volgende dag weer scheelt. Maar een andere  werknemer kan dat juist als belastend ervaren."
De belangenorganisaties van werkgevers onderstrepen wel het belang van aandacht voor werkstress en burn-out, omdat het de oorzaak is van een op elke drie ziekmeldingen. Die komt volgens de werkgevers niet uitsluitend door het werk, maar vaak door een opeenstapeling van problemen. Toch is het in het belang van werkgevers om dit via arbobeleid en preventie te voorkomen, omdat zij uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor loondoorbetaling en re-integratie. Maar werknemers en werkgevers kunnen daar het beste per bedrijf afspraken over maken, stellen zijn.
In Frankrijk kunnen werknemers al e-mails en telefoontjes van de baas buiten werktijd negeren. Ook bij sommige bedrijven in Duitsland zoals BMW is al een dergelijke regeling van kracht. En in België verbiedt supermarktketen Colruyt zijn werknemers om mails buiten werktijd te lezen, uit "respect voor de werknemer".
 
Bron: VNO-NCW

Elke werkdag bereikbaar
Stel uw vraag

E-mail specifieke vragen
info@Schravenmade.nl
Bel ons voor al uw vragen: 
0346-55 47 03

Contactinformatie

Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
Tel: 0346-55 47 03
Fax: 0346-56 07 64
Info@Schravenmade.nl

Schrijf u in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief

advocaat utrecht high trust
envelopephone-handset
Share This
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram