Geplaatst op:1 februari 2019

Werkgevers niet blij met schrappen langere proeftijd

MKB-Nederland vindt het onbegrijpelijk dat de voorgestelde verlengde proeftijd eenzijdig van tafel gaat. Zij willen dat in ruil daarvoor ook de hogere kosten voor tijdelijk werk worden gematigd.

Dat zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland tegen het ANP. De verlenging van de proeftijd van twee naar vijf maanden is uit het wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) gehaald onder druk van zowel regerings- als oppositiepartijen. De Tweede Kamer vreest dat werkgevers de verlengde proeftijd zullen misbruiken om makkelijk van werknemers af te kunnen komen.

Vonhof vindt dat het het kabinet vrij staat om andere keuzes te maken als het gaat om de proeftijd. “Maar dan moet daar aan de andere kant ook iets tegen overstaan. Nu is er van enige balans al helemaal geen sprake meer.”

Geen extra banen

Donderdag 31 januari debatteerde de Tweede Kamer langdurig over het wetsvoorstel dat ervoor moet zorgen dat het verschil tussen een vaste aanstelling en flexibel werk kleiner wordt. Zo wordt onder de WAB de WW-premie 5 procentpunt hoger voor tijdelijke contracten dan voor vaste aanstellingen. Dat is tegen het zere been van de werkgevers die stellen dat dit geen extra vaste banen zal opleveren. Uit een enquête onder vijfhonderd ondernemers in branches met veel flexwerk blijkt dat 70 procent vreest dat de WAB alleen maar banen zal kosten.

Pieken en seizoenen

De werkgevers stellen dat de inzet van tijdelijk werk in hun branche geen keuze is, maar inherent aan de aard van het werk. Voor 94 procent is het onmisbaar vanwege pieken en seizoenen. Vonhof: “Aardbeien worden niet geoogst in december. En geen mens gaat kamperen of een cursus kitesurfen volgen in de herfst. En dan heb je nog sectoren die te maken hebben met enorme pieken in het werk, zoals horeca en detailhandel. De detailhandel bijvoorbeeld moet het vooral hebben van de decembermaand. Die kan dan niet zonder oproepkrachten.”

Consument betaalt de rekening

89 procent van de respondenten geeft aan dat consumenten uiteindelijk de rekening gaan betalen, omdat werkgevers de hogere kosten aan hen zullen doorberekenen. De werkgeversorganisaties halen twee concrete voorbeelden aan.

Zachtfruitteler Robert van de Meer heeft berekend dat de maatregelen in de WAB in zijn bedrijf leiden tot een kostenverhoging van dik 6 procent. Campingeigenaar Willemieke de Waal gaat 68.000 euro meer betalen aan WW-premie voor de 220 tijdelijke krachten die zij in het kampeerseizoen aan het werk heeft. “Wij kunnen die mensen helaas niet het hele jaar aan de slag houden. Daar heeft iedereen begrip voor. De WAB gaat dat niet veranderen. Wij worden als seizoenbedrijf onevenredig gestraft.”

Schrappen langere proeftijd

Tegenstanders van de langere proeftijd vreesden misbruik van de langere proeftijd. Werkgevers zouden er in principe voor kunnen kiezen om nieuwe werknemers direct een vaste aanstelling te geven en ze dan telkens net binnen de vijf maanden te ontslaan. Zo zouden werknemers met een vaste aanstelling een slechtere positie hebben dan mensen met een tijdelijk contract. Onder andere de Raad van State en de vakbonden hadden opgeroepen op de verlengde proeftijd uit het wetsvoorstel te halen.

Dinsdag 5 februari stemt de Tweede Kamer over de WAB.

 

Bron: pwnet.nl

ARBEIDSRECHT

Het arbeidsrecht is voortdurend in ontwikkeling. Wetgeving verandert continu, rechtspraak en literatuur geven steeds weer een andere kijk op de zaken.

Waar kunnen we u mee helpen?

Adviesgesprek aanvragen

Vraag nu een juridisch adviesgesprek aan en krijg vrijblijvend advies van onze specialisten.
Adviesgesprek aanvragen

Contact opnemen

Onze medewerkers voorzien u graag van advies en ondersteuning. Neem contact met ons op met uw vragen.
Contact opnemen
Schravenmade Advocaten in Maarssen, Utrecht, onderscheidt zich al meer dan 40 jaar door specialisatie in vooral ondernemingsrecht, waaronder arbeidsverhoudingen, ambtenarenrecht en ontslagrecht. Bovendien begeleiden we fusies en overnames.
Schravenmade Advocaten heeft geen stichting derdengelden. Schravenmade Advocaten ontvangt daarom geen derdengelden.
© Copyright 2024 - Schravenmade Advocaten - Alle rechten voorbehouden
Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
0346-56 07 64
Adviesgesprek aanvragenContact opnemen
Schravenmade Advocaten doceren o.a. voor de NVM en is betrokken bij het onderwijs aan 2 juridische scholen.
Wilt u onze informatieve nieuwsbrief ontvangen?

pencilphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram