Faillissement aanvragen? Zo werkt het
Als er geen crisis is worden er in Nederland ieder jaar ruim 3.000 faillissementen uitgesproken. Tijdens de economische crisis liep dat aantal sterk op, tot ruim 12.300 faillissementen alleen al in 2013. De verwachting is dat het aantal faillissementen als gevolg van de coronacrisis weer flink zal oplopen. Maar hoe vraagt u eigenlijk faillissement aan? Schravenmade Advocaten legt uit.
Een faillissement kan worden aangevraagd op het moment dat een onderneming in de toestand verkeert dat zij is opgehouden te betalen. Daarvan is sprake op het moment dat de onderneming twee of meer schuldeisers heeft, waarbij in ieder geval één vordering opeisbaar moet zijn. Een faillissement kan worden aangevraagd door een of meer schuldeiser(s) of door de onderneming zelf.
Als de onderneming waar u zaken mee doet in de toestand verkeert dat zij is opgehouden te betalen (lees: zowel u als een andere schuldeiser heeft een vordering waarvan er minimaal één opeisbaar is), kunt u bij de rechtbank het faillissement aanvragen. U moet wel een redelijk belang hebben bij dit faillissement. Blijkt uit de feiten dat uw schuldenaar zekerheid heeft gesteld of de vordering alsnog binnen redelijk termijn kan worden voldaan? Dan zal de aanvraag hoogstwaarschijnlijk worden afgewezen.
Om het faillissement van uw schuldenaar aan te vragen moet u een verzoekschrift indienen bij de rechtbank. U moet zich hierbij laten vertegenwoordigen door een advocaat.
Als uw onderneming in financieel zwaar weer verkeert, u niet meer aan de betalingsverplichtingen kunt voldoen en u ook op korte termijn ook geen zicht hebt op structurele verbetering, kunt u zelf het faillissement van uw onderneming aanvragen. Bij een eigen faillissementsaanvraag maken we onderscheid tussen een eenmanszaak of vof en een bv of nv. Voor deze rechtsvormen gelden namelijk andere aandachtspunten.
Eenmanszaak of vof
Hebt u een eenmanszaak of vof en wilt u uw eigen faillissement aanvragen? Dan moet, als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, uw partner de aanvraag ook ondertekenen.
bv of nv
Bent u bestuurder van een rechtspersoon met aandeelhouders, zoals een bv of een nv? Dan mag u pas het faillissement aanvragen als u daarvoor goedkeuring heeft gekregen van de algemene vergadering van aandeelhouders.
U vraagt uw eigen faillissement aan door het formulier Eigen aangifte faillietverklaring in te dienen bij de rechtbank in de regio waar u woont of waar uw bedrijf statutair gevestigd is. U heeft hiervoor geen advocaat nodig. Het verdient wel aanbeveling uw faillissementsaanvraag voor te bereiden met hulp van een insolventiespecialist, om zo te voorkomen dat u dingen doet waarvoor de curator u tijdens het faillissement persoonlijk aansprakelijk kan stellen. Zo moet u bijvoorbeeld oppassen met de betalingen die u verricht.
Als de rechtbank uw faillissementsverzoek heeft ontvangen, wordt er op korte termijn een zitting gepland. Ook tijdens de coronacrisis gaan deze faillissementszittingen gewoon door. Als u als schuldeiser het faillissement van een schuldenaar hebt aangevraagd, wordt deze in de gelegenheid gesteld om (schriftelijk) verweer te voeren en opgeroepen voor de zitting.
Het onderzoek door de rechtbank is vrij beperkt. De rechter toetst alleen of er voldaan is aan de eisen. Is dat het geval? Dan wordt het faillissement uitgesproken en wordt er een curator aangesteld.
Als uw onderneming in zwaar weer verkeert maar u inschat dat uw liquiditeitsproblemen tijdelijk zijn, kunt u ook een surseance van betaling overwegen. Tijdens een surseance, die maximaal anderhalf jaar duurt, moet u uw werknemers en belastingschulden doorbetalen, maar moeten gewone schuldeisers wachten. Zij kunnen tijdens de surseance dus geen incassomaatregelen treffen.
Gelet op de op dit moment versoepelde belastingregels en de NOW-maatregel kan een surseance tijdens de coronacrisis voor veel bedrijven een reële optie zijn.
U vraagt een surseance aan bij de rechtbank. De rechtbank benoemt dan op korte termijn een bewindvoerder, die samen met u en de rechtbank gaat onderzoeken of en hoe de onderneming kan worden voortgezet. Blijkt dit niet mogelijk? Dan wordt de surseance alsnog omgezet in een faillissement. Het salaris van de bewindvoerder moet overigens uit uw onderneming worden betaald.
Heeft u vragen over een surseance, uw mogelijke eigen faillissement of het faillissement van een ander? De specialisten van Schravenmade Advocaten hebben het antwoord. Neemt u gerust contact met ons op, wij staan voor u klaar.
Het arbeidsrecht is voortdurend in ontwikkeling. Wetgeving verandert continu, rechtspraak en literatuur geven steeds weer een andere kijk op de zaken.