‘Een geregistreerd partnerschap, is dat niet hetzelfde als trouwen, maar dan zonder de ceremonie?’ Deze vraag krijgen wij regelmatig. Het huwelijk en het geregistreerd partnerschap lijken erg op elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen. In dit blog vertelt Schravenmade Advocaten u meer over het geregistreerd partnerschap.
Een geregistreerd partnerschap is een wettelijk geregelde samenlevingsvorm, net als het huwelijk. Het is geregeld vanaf artikel 1:80a van het Burgerlijk Wetboek (BW) en is bedoeld voor mensen die hun samenleving formeel willen vastleggen, maar niet willen trouwen.
De juridische gevolgen van een geregistreerd partnerschap zijn op veel punten hetzelfde als de gevolgen van een huwelijk. Zo hebben partners dezelfde rechten en plichten ten opzichte van elkaar als in een huwelijk. Zo hebben zij het recht om elkaars achternaam aan te nemen en de plicht om elkaar te onderhouden. Komen er kinderen? Dan heeft de vader automatisch het gezag.
Maar het geregistreerd partnerschap verschilt ook op een aantal punten van het huwelijk. Zo is er bij een geregistreerd partnerschap inderdaad geen ‘ja-woord’ nodig. Daarnaast wordt het geregistreerd partnerschap - in tegenstelling tot het huwelijk - niet overal ter wereld erkend, of gelden er andere regels. En als er geen minderjarige kinderen zijn, kan het geregistreerd partnerschap buiten de rechter om worden beëindigd. Een huwelijk moet in alle gevallen door de rechter worden ontbonden.
Aan het aangaan van een geregistreerd partnerschap is een aantal formaliteiten verbonden. Zo moet u, net als bij een huwelijk, eerst in ondertrouw. Daarvoor moet u aangifte doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de woonplaats van u of uw partner. Niet eerder dan twee weken na deze aangifte kan de ambtenaar van de burgerlijke stand dan de akte opmaken, nadat u en uw partner hebben verklaard het partnerschap aan te willen gaan. Daarbij is de aanwezigheid van minimaal 2 en maximaal 4 meerderjarige getuigen verplicht.
Bent u vóór 1 januari 2018 zonder voorwaarden als partners geregistreerd? Dan was dit in algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden, zowel voor als tijdens het partnerschap ontstaan, van u samen zijn.
Sinds 1 januari 2018 gaat u, als u geen partnerschapsvoorwaarden laat opmaken, een partnerschap aan in beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alleen de bezittingen en schulden die tijdens het partnerschap ontstaan van u samen zijn. Erfenissen en schenkingen vormen daarop een uitzondering. Deze blijven van ieder persoonlijk, tenzij anders aangegeven.
Als u liever zelf bepaalt wat u wel en niet samen deelt, kun u ook zogenaamde partnerschapsvoorwaarden laten opmaken. In deze voorwaarden legt u vast welke bezittingen en schulden van u samen zijn en welke van u persoonlijk blijven. U kunt ook kiezen voor een algehele gemeenschap van goederen.
Een geregistreerd partnerschap kan worden omgezet in een huwelijk. Daarvoor moet de ambtenaar van de burgerlijke stand een akte van omzetting opmaken, die wordt opgenomen in het huwelijksgoederenregister. Daarmee eindigt het partnerschap. Andersom is overigens niet mogelijk: een huwelijk kan niet worden omgezet in een geregistreerd partnerschap.
Zoals aangegeven kan een geregistreerd partnerschap zonder minderjarige kinderen buiten de rechter om worden ontbonden. Daarvoor is wel vereist dat u het met elkaar eens bent of kunt worden over de afwikkeling. In dat geval kunt u terecht bij een notaris, advocaat of advocaat-mediator om de registratie van het partnerschap ongedaan te maken. De notaris of advocaat(-mediator) legt uw afspraken over de ontbinding vast in een convenant en zendt dit naar de burgerlijke stand.
Zijn er wel minderjarige kinderen of is een van de partners het niet eens met de ontbinding? Dan verloopt de ontbinding hetzelfde als de ontbinding van een huwelijk: via de rechter. U kunt in dat geval ieder een eigen advocaat in de arm nemen, of proberen er met de hulp van een mediator uit te komen. In geval van minderjarige kinderen zal er ook een ouderschapsplan moeten worden opgesteld. Nadat de rechter de ontbinding heeft uitgesproken, ontvangt u een ontbindingsbeschikking, die moet worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.
Vragen?
Heeft u hier vragen over? Of wilt u advies? Neem dan gerust contact op, de specialisten van Schravenmade Advocaten staan voor u klaar!
Zodra mensen nadenken over scheiden zijn er vaak veel meer vragen dan antwoorden. Wie blijft er in het huis? Bij wie gaan de kinderen wonen? Hoe gaan we alles financieel eerlijk verdelen? Allemaal belangrijke beslissingen voor uw toekomst, waarbij een advocaat van grote waarde kan zijn. Een zogenaamde echtscheidingsadvocaat kan u helpen deze en andere vragen te beantwoorden.