Wordt er een kindje geboren? Dan krijgen de ouders niet altijd automatisch het ouderlijk gezag. In dit blog vertelt Schravenmade Advocaten u alles over het ouderlijk gezag. Wat is het? Welke plichten brengt het ouderlijk gezag met zich mee? Wie krijgt het, op welk moment? En kunt u het ouderlijk gezag ook weer kwijtraken?
Ouderlijk gezag is het gezag dat meerderjarige ouders over een minderjarig kind uitoefenen. De wet schrijft voor dat iedere minderjarige onder ouderlijk gezag (of voogdij) moet staan.
Heeft een ouder het gezag over een kind? Dan is deze ouder ook de wettelijk vertegenwoordiger van het kind. Ouderlijk gezag heeft de volgende juridische gevolgen:
Let op: ouderlijk gezag is niet hetzelfde als erkenning. Bij een erkenning ontstaat er een familierechtelijke betrekking tussen ouder en kind, maar daarmee is degene die het kind heeft erkend nog geen wettelijk vertegenwoordiger.
Zoals gezegd krijgen de ouders niet altijd automatisch het ouderlijk gezag:
Op grond van de huidige wetgeving kan een kind maximaal twee ouders met ouderlijk gezag hebben.
Kunnen de ouders het ouderlijk gezag niet uitoefenen, bijvoorbeeld omdat zij zijn overleden, allebei minderjarig zijn of omdat de rechter het gezag heeft beëindigd? Dan benoemt de rechtbank een voogd die het ouderlijk gezag uitoefent. Dit kan een privépersoon zijn, maar ook een voogdijinstelling.
Soms verblijft een kind in een pleeggezin. Pleegouders hebben niet automatisch het ouderlijk gezag, behalve als zij door de rechter zijn benoemd tot pleegouder-voogd.
Als binnen een gezin ernstige problemen zijn en de ontwikkeling van het kind daardoor ernstig wordt bedreigd, kan de rechter een ondertoezichtstelling (OTS) uitspreken. In dat geval wijst de rechter een instelling aan die de OTS uitvoert. Die instelling wijst weer een gezinsvoogd aan. In een dergelijk geval behouden de ouders wel het ouderlijk gezag. Zij moeten daarbij de aanwijzingen van de gezinsvoogd opvolgen.
In de wet is gezamenlijk gezag het uitgangspunt. Dat betekent dat de ouders met gezamenlijk gezag ook gezamenlijk beslissingen moeten (blijven) nemen over belangrijke zaken in het leven van het kind, zoals een verhuizing, een schoolkeuze, vakanties naar het buitenland en medische aangelegenheden. Ook na een eventuele echtscheiding.
Het ouderlijk gezag stopt:
Heeft u hier vragen over? Of wilt u advies? Neem dan gerust contact op, de specialisten van Schravenmade Advocaten staan voor u klaar.
Het arbeidsrecht is voortdurend in ontwikkeling. Wetgeving verandert continu, rechtspraak en literatuur geven steeds weer een andere kijk op de zaken.