'Hé baas, doe eens wat aan het binnenklimaat op kantoor'

Geplaatst op:17 oktober 2017
OP DE WERKVLOER | Het is niet snel goed met het binnenklimaat op kantoor: we vinden het te droog of te koud, te benauwd of te warm. Leidinggevenden meten van alles - tot de prestaties van werknemers aan toe. Maar wat een slecht binnenklimaat doet met ons functioneren, dát meten ze nu net niet.
 
Prestaties, output, skills en ander functioneren: het management meet de werknemer waar het maar kan. Want de productiviteit moet omhoog. Alleen de werkvloer zelf, het binnenmilieu, meten we meestal niet.
 
Een paar Amerikaanse onderzoekers deden dat nu eens wel. Ze zetten een kleine groep mensen tijdens het najaar in een kantoorruimte. Daar mochten deze architecten, programmeurs, marketingmensen en ingenieurs hun eigen werk doen.
 
Ze testten midden in de week om te voorkomen dat maandagmoeheid of vrijdagvrolijkheid de metingen zouden vervuilen. De eindconclusie was echter steeds dezelfde: de dadendrang knalt al omhoog als het binnenmilieu wat minder beroerd is dan gebruikelijk.
 
De Amerikanen stelden vast dat we voor 90 procent binnenzitters zijn. Des te opmerkelijker is het dat we al jarenlang bezig zijn met het dichttimmeren van de zaak om die zo energiezuinig en milieuvriendelijk mogelijk te maken. Te veel mensen werken nu zowat vacuüm verpakt.
 
In Nederland is het niet anders, blijkt uit data van het Center for People and Buildings. Wim Pullen, leider van dit Delftse kenniscentrum, stuurde een paper van de al even gedreven binnenmilieuspecialist Leo van Capellen. Die bekeek onder meer de Delftse wetenschappelijk gefundeerde data. Hij noemt het merkwaardig dat binnenklimaat en luchtkwaliteit jarenlang hoge ontevredenheidsscores laten zien.
 
Praktijkman Van Capellen heeft een aantal verklaringen. Klimaatinstallaties blijken bijvoorbeeld ingewikkelder te bedienen dan een koffiezetapparaat. Zo moet goed afstellen en inregelen van de apparatuur in alle seizoenen gebeuren, want anders regent het klachten: het is of te droog of te koud, te benauwd of te warm.
 
Volgens de Amerikaanse onderzoekers kunnen we al veel van die menselijke winst pakken met bescheiden verbeteringen. Dus kappen nu met benauwde functioneringsgesprekken en witheet makende prestatiemetingen. Ga voor resultaat! Meet het binnenmilieu, neem maatregelen en meet dan de productiviteit! Dan zit straks zelfs bij de meest kille baas iedere werknemer er behaaglijk bij.
 
Bron: ad.nl
 

Elke werkdag bereikbaar
Stel uw vraag

E-mail specifieke vragen
info@Schravenmade.nl
Bel ons voor al uw vragen: 
0346-55 47 03

Contactinformatie

Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
Tel: 0346-55 47 03
Fax: 0346-56 07 64
Info@Schravenmade.nl

Schrijf u in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief

advocaat utrecht high trust
envelopephone-handset
Share This
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram