Geplaatst op:17 oktober 2017

'Hé baas, doe eens wat aan het binnenklimaat op kantoor'

OP DE WERKVLOER | Het is niet snel goed met het binnenklimaat op kantoor: we vinden het te droog of te koud, te benauwd of te warm. Leidinggevenden meten van alles - tot de prestaties van werknemers aan toe. Maar wat een slecht binnenklimaat doet met ons functioneren, dát meten ze nu net niet.
 
Prestaties, output, skills en ander functioneren: het management meet de werknemer waar het maar kan. Want de productiviteit moet omhoog. Alleen de werkvloer zelf, het binnenmilieu, meten we meestal niet.
 
Een paar Amerikaanse onderzoekers deden dat nu eens wel. Ze zetten een kleine groep mensen tijdens het najaar in een kantoorruimte. Daar mochten deze architecten, programmeurs, marketingmensen en ingenieurs hun eigen werk doen.
 
Ze testten midden in de week om te voorkomen dat maandagmoeheid of vrijdagvrolijkheid de metingen zouden vervuilen. De eindconclusie was echter steeds dezelfde: de dadendrang knalt al omhoog als het binnenmilieu wat minder beroerd is dan gebruikelijk.
 
De Amerikanen stelden vast dat we voor 90 procent binnenzitters zijn. Des te opmerkelijker is het dat we al jarenlang bezig zijn met het dichttimmeren van de zaak om die zo energiezuinig en milieuvriendelijk mogelijk te maken. Te veel mensen werken nu zowat vacuüm verpakt.
 
In Nederland is het niet anders, blijkt uit data van het Center for People and Buildings. Wim Pullen, leider van dit Delftse kenniscentrum, stuurde een paper van de al even gedreven binnenmilieuspecialist Leo van Capellen. Die bekeek onder meer de Delftse wetenschappelijk gefundeerde data. Hij noemt het merkwaardig dat binnenklimaat en luchtkwaliteit jarenlang hoge ontevredenheidsscores laten zien.
 
Praktijkman Van Capellen heeft een aantal verklaringen. Klimaatinstallaties blijken bijvoorbeeld ingewikkelder te bedienen dan een koffiezetapparaat. Zo moet goed afstellen en inregelen van de apparatuur in alle seizoenen gebeuren, want anders regent het klachten: het is of te droog of te koud, te benauwd of te warm.
 
Volgens de Amerikaanse onderzoekers kunnen we al veel van die menselijke winst pakken met bescheiden verbeteringen. Dus kappen nu met benauwde functioneringsgesprekken en witheet makende prestatiemetingen. Ga voor resultaat! Meet het binnenmilieu, neem maatregelen en meet dan de productiviteit! Dan zit straks zelfs bij de meest kille baas iedere werknemer er behaaglijk bij.
 
Bron: ad.nl
 

Waar kunnen we u mee helpen?

Adviesgesprek aanvragen

Vraag nu een juridisch adviesgesprek aan en krijg vrijblijvend advies van onze specialisten.
Adviesgesprek aanvragen

Contact opnemen

Onze medewerkers voorzien u graag van advies en ondersteuning. Neem contact met ons op met uw vragen.
Contact opnemen
Schravenmade Advocaten in Maarssen, Utrecht, onderscheidt zich al meer dan 40 jaar door specialisatie in vooral ondernemingsrecht, waaronder arbeidsverhoudingen, ambtenarenrecht en ontslagrecht. Bovendien begeleiden we fusies en overnames.
Schravenmade Advocaten heeft geen stichting derdengelden. Schravenmade Advocaten ontvangt daarom geen derdengelden.
© Copyright 2024 - Schravenmade Advocaten - Alle rechten voorbehouden
Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
0346-56 07 64
Adviesgesprek aanvragenContact opnemen
Schravenmade Advocaten doceren o.a. voor de NVM en is betrokken bij het onderwijs aan 2 juridische scholen.
Wilt u onze informatieve nieuwsbrief ontvangen?

pencilphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram