Als een werkgever en een werknemer een arbeidsovereenkomst sluiten regelen zij meestal ook dat de overeenkomst weer kan worden opgezegd. Maar hoe gaat dat opzeggen ook alweer in zijn werk? Mag elk contract worden opgezegd? Ook door de werknemer? En hoe zit het dan met de opzegtermijn? Schravenmade Advocaten vertelt u er graag meer over.
Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan in principe niet worden opgezegd. Niet door de werkgever, maar ook niet door de werknemer. In drie gevallen wordt op deze regel een uitzondering gemaakt en kan een tijdelijke arbeidsovereenkomst wel tussentijds worden opgezegd:
Als er wordt opgezegd in de proeftijd of er sprake is van ontslag op staande voet is er geen toestemming nodig en geldt er geen opzegtermijn. Is er geen sprake van een van deze uitzonderingen maar wil de werkgever het tijdelijke contract toch beëindigen, dan kan hij met de werknemer in gesprek gaan over beëindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden. Werknemers moeten zich hierbij goed laten adviseren, want zo’n beëindiging kan gevolgen hebben voor de ingangsdatum van de WW-uitkering. Naast deze optie kan de werkgever de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst tussentijds te beëindigen.
Bij tijdelijke contracten worden opzeggen en aanzeggen nog wel eens door elkaar gehaald, terwijl het twee verschillende zaken zijn. Aanzeggen wil zeggen dat de werkgever de werknemer bij een tijdelijk contract van zes maanden of meer, uiterlijk één maand voor de einddatum schriftelijk moet laten weten of de arbeidsovereenkomst al dan niet wordt verlengd en zo ja, onder welke voorwaarden. Doet de werkgever dat niet? Dan eindigt, uitzonderingen daargelaten, de arbeidsovereenkomst wel op de einddatum, maar is de werkgever de werknemer nog maximaal één maandsalaris verschuldigd.
Een vaste arbeidsovereenkomst kan altijd worden opgezegd, zowel door de werkgever als door de werknemer. Daarbij moet wel rekening gehouden worden met een opzegtermijn, zodat de werkgever op zoek kan naar een vervanger en de werknemer op zoek kan naar een nieuwe baan.
Bij een vast contract heeft de werkgever geen opzegtermijn bij ontslag tijdens de proeftijd of ontslag op staande voet. De werknemer heeft alleen geen opzegtermijn als hij besluit tijdens de proeftijd op te zeggen.
Als er in het contract niets is afgesproken, is de opzegtermijn van de werkgever afhankelijk van de duur van het dienstverband:
Als er in het contract niets is afgesproken is de opzegtermijn voor de werknemer normaal gesproken een maand. In het contract kan worden afgesproken dat de opzegtermijn langer is. De wet geeft daarbij de volgende grenzen:
In alle gevallen moet de arbeidsovereenkomst schriftelijk worden opgezegd, meestal tegen het einde van de maand. Dit kan zowel per brief als per e-mail. Maar er zijn ook gevallen bekend waarbij de rechter een beëindiging via WhatsApp goedkeurde.
Hebt u vragen over de beëindiging van een arbeidsovereenkomst? Neem dan gerust contact op met Schravenmade Advocaten, onze arbeidsrechtspecialisten beantwoorden ze graag.
Het arbeidsrecht is voortdurend in ontwikkeling. Wetgeving verandert continu, rechtspraak en literatuur geven steeds weer een andere kijk op de zaken.