Geplaatst op:26 augustus 2019

Procederen wordt weer goedkoper

Procederen wordt weer goedkoper. Althans, voor kleinere vorderingen. Voor grotere vorderingen wordt het juist duurder om te procederen. Met een wetsvoorstel dat de griffierechten in burgerlijke zaken wijzigt, wil Minister Dekker (Rechtsbescherming) de hoogte van de griffierechten meer in verhouding brengen tot de hoogte van de vordering. Schravenmade Advocaten vertelt u graag wat er gaat wijzigen en waarom.

Waarom de griffierechten wijzigen

De griffierechten voor vorderingen vanaf 500 euro bedragen op dit moment voor bedrijven bijna 500 euro. Dat betekent dat veel vorderingen van rond de 500 euro nu niet voor de rechter worden gebracht, omdat het niet de moeite loont om te procederen. Dat is het MKB, gerechtsdeurwaarders, advocaten en veel burgers een doorn in het oog. In deze situatie komt de toegang tot de rechter namelijk in gevaar. Er is de afgelopen jaren dan ook veel over geklaagd.

Minister Dekker blijkt nu gevoelig voor die kritiek. Hij is namelijk met een wetsvoorstel gekomen waarmee hij de hoogte van de griffierechten meer in verhouding brengt tot de hoogte van de vordering.

Het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet griffierechten

In het wetsvoorstel geeft Minister Dekker aan 3 zaken te wijzigen:

  1. De huidige griffierechtcategorie van vorderingen van 500 euro tot 12.500 euro wordt opgesplitst in 4 categorieën, waarbij het bedrag aan griffierechten oploopt naarmate de vordering hoger is.
  2. De griffierechten voor bedrijven en burgers worden in de categorieën tot 5.000 euro dichter bij elkaar gebracht, waardoor burgers met minder hoge proceskosten worden geconfronteerd op het moment dat zij een procedure verliezen.
  3. Omdat de 2 hiervoor genoemde maatregelen niet ten koste mogen gaan van de inkomsten van de Rijksoverheid worden de griffierechten voor vorderingen van 5.000 euro of meer met 35% verhoogd.

In de Memorie van Toelichting zijn deze wijzigingen schematisch weergegeven:

Het gevolg van deze wijzigingen is dat bedrijven minder griffierechten gaan betalen voor een civiele procedure over geldvorderingen van 500 tot 5.000 euro, burgers minder griffierechten gaan betalen voor geldvorderingen van 500 tot 1.500 euro en zowel bedrijven als burgers voor geldvorderingen van €5.000 of hoger meer griffierechten gaan betalen.

Inwerkingtreding

Het wetsvoorstel is op dit moment in internetconsultatie. Dit betekent dat burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties kennis kunnen nemen van het wetsvoorstel en hun mening en ideeën kenbaar kunnen maken. Hiermee wil de overheid de transparantie van het wetgevingsproces verbeteren en de kwaliteit van wetgeving verhogen, omdat op deze manier gebruik wordt gemaakt van de kennis die in de samenleving beschikbaar is.

De internetconsultatie van dit wetsvoorstel staat nog open tot 30 september 2019. Daarna zal het wetsvoorstel eventueel worden aangepast en ter behandeling worden ingezonden naar de Tweede Kamer. Na de behandeling in de Tweede Kamer moet het wetsvoorstel dan nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Vragen?

Wij zullen u uiteraard op de hoogte houden van de voortgang van het wetsvoorstel en de ingangsdatum van de wijzigingen. Heeft u in de tussentijd vragen over dit onderwerp? Of een vordering te incasseren? Neem dan gerust contact op met Schravenmade Advocaten. Onze specialisten staan voor u klaar.

ARBEIDSRECHT

Het arbeidsrecht is voortdurend in ontwikkeling. Wetgeving verandert continu, rechtspraak en literatuur geven steeds weer een andere kijk op de zaken.

Waar kunnen we u mee helpen?

Adviesgesprek aanvragen

Vraag nu een juridisch adviesgesprek aan en krijg vrijblijvend advies van onze specialisten.
Adviesgesprek aanvragen

Contact opnemen

Onze medewerkers voorzien u graag van advies en ondersteuning. Neem contact met ons op met uw vragen.
Contact opnemen
Schravenmade Advocaten in Maarssen, Utrecht, onderscheidt zich al meer dan 40 jaar door specialisatie in vooral ondernemingsrecht, waaronder arbeidsverhoudingen, ambtenarenrecht en ontslagrecht. Bovendien begeleiden we fusies en overnames.
Schravenmade Advocaten heeft geen stichting derdengelden. Schravenmade Advocaten ontvangt daarom geen derdengelden.
© Copyright 2024 - Schravenmade Advocaten - Alle rechten voorbehouden
Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
0346-56 07 64
Adviesgesprek aanvragenContact opnemen
Schravenmade Advocaten doceren o.a. voor de NVM en is betrokken bij het onderwijs aan 2 juridische scholen.
Wilt u onze informatieve nieuwsbrief ontvangen?

pencilphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram