Procederen wordt weer goedkoper. Althans, voor kleinere vorderingen. Voor grotere vorderingen wordt het juist duurder om te procederen. Met een wetsvoorstel dat de griffierechten in burgerlijke zaken wijzigt, wil Minister Dekker (Rechtsbescherming) de hoogte van de griffierechten meer in verhouding brengen tot de hoogte van de vordering. Schravenmade Advocaten vertelt u graag wat er gaat wijzigen en waarom.
De griffierechten voor vorderingen vanaf 500 euro bedragen op dit moment voor bedrijven bijna 500 euro. Dat betekent dat veel vorderingen van rond de 500 euro nu niet voor de rechter worden gebracht, omdat het niet de moeite loont om te procederen. Dat is het MKB, gerechtsdeurwaarders, advocaten en veel burgers een doorn in het oog. In deze situatie komt de toegang tot de rechter namelijk in gevaar. Er is de afgelopen jaren dan ook veel over geklaagd.
Minister Dekker blijkt nu gevoelig voor die kritiek. Hij is namelijk met een wetsvoorstel gekomen waarmee hij de hoogte van de griffierechten meer in verhouding brengt tot de hoogte van de vordering.
In het wetsvoorstel geeft Minister Dekker aan 3 zaken te wijzigen:
In de Memorie van Toelichting zijn deze wijzigingen schematisch weergegeven:
Het gevolg van deze wijzigingen is dat bedrijven minder griffierechten gaan betalen voor een civiele procedure over geldvorderingen van 500 tot 5.000 euro, burgers minder griffierechten gaan betalen voor geldvorderingen van 500 tot 1.500 euro en zowel bedrijven als burgers voor geldvorderingen van €5.000 of hoger meer griffierechten gaan betalen.
Het wetsvoorstel is op dit moment in internetconsultatie. Dit betekent dat burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties kennis kunnen nemen van het wetsvoorstel en hun mening en ideeën kenbaar kunnen maken. Hiermee wil de overheid de transparantie van het wetgevingsproces verbeteren en de kwaliteit van wetgeving verhogen, omdat op deze manier gebruik wordt gemaakt van de kennis die in de samenleving beschikbaar is.
De internetconsultatie van dit wetsvoorstel staat nog open tot 30 september 2019. Daarna zal het wetsvoorstel eventueel worden aangepast en ter behandeling worden ingezonden naar de Tweede Kamer. Na de behandeling in de Tweede Kamer moet het wetsvoorstel dan nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.
Wij zullen u uiteraard op de hoogte houden van de voortgang van het wetsvoorstel en de ingangsdatum van de wijzigingen. Heeft u in de tussentijd vragen over dit onderwerp? Of een vordering te incasseren? Neem dan gerust contact op met Schravenmade Advocaten. Onze specialisten staan voor u klaar.
Het arbeidsrecht is voortdurend in ontwikkeling. Wetgeving verandert continu, rechtspraak en literatuur geven steeds weer een andere kijk op de zaken.