Hogere lonen zijn al langer een belangrijk thema. De Nederlandsche Bank (DNB) en het Centraal Planbureau (CPB) berekenden dat bedrijven financiële ruimte onbenut laten voor hogere salarissen.
Ook de politiek spoort de werkgevers hiertoe aan, maar zij wijzen op hun beurt naar de politiek en vragen om lastenverlichting die zij kunnen doorbereken naar werknemers. "Ik blijf terugwijzen", zegt Dijsselbloem daarop. "Het geld zit echt bij de bedrijven."
Hij verklapt alvast dat er in de Miljoenennota, het document waarin de kabinetsplannen worden toegelicht, zeer uitgebreid wordt ingegaan op de vraag waarom er nauwelijks sprake is van loonsverhoging.
Dijsselbloem stond ook even stil bij de deze week gepubliceerde koopkrachtplaatjes. Hoewel de cijfers over de hele linie een beter beeld laten zien, zijn er nog redelijke verschillen tussen werkenden en niet-werkenden.
De economie groeit naar verwachtring dit jaar met 3,3 procent, maar consumenten hebben volgend jaar slechts 0 tot iets meer dan 1 procent meer te besteden.
"Dat is allemaal niet best", reageert Dijsselbloem. Hij kan nog niet zeggen of uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden die er niet tot nauwelijks op vooruit gaan er iets extra's bij krijgen. Dat is een politieke keuze waar de PvdA en de VVD elkaar in moeten vinden.
Volgende week nemen de demissionaire ministers definitief een besluit over de begroting voor 2018, al wordt niet verwacht dat er grote beslissingen worden genomen vanwege de formatiegesprekken.
Wel noemt Dijsselbloem het "zuur" wanneer een deel van de bevolking op 0 procent koopkracht blijft staan, terwijl de economie fors groeit.
Bron: nu.nl