Tekort aan personeel dreigt bij uitblijven loonsverhoging

Geplaatst op:22 augustus 2017
In sommige sectoren dreigt er binnenkort een tekort aan personeel als werkgevers niet bereid zijn de lonen te verhogen, waarschuwt demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.
 
"De loonontwikkeling gaat langzaam, want het hoeft niet. Maar werkgevers moeten zich realiseren dat een loonsverhoging nu betekent dat je werknemers naar je sector kunt trekken. De komende jaren ontstaat er meer concurrentie op de arbeidsmarkt", zei Dijsselbloem vrijdag.
Woensdag had het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het over een "recordregen" van cijfers over de Nederlandse economie. De groei van 1,5 procent in het tweede kwartaal ten opzichte van de driemaandsperiode ervoor werd bestempeld als "uitzonderlijk hoog".
Alleen de loonsverhoging blijft achter, aldus het statistiekbureau. De stijging is met 1 tot 1,5 procent op jaarbasis matig.
Dat komt, aldus Dijsselbloem vrijdag, doordat er ondanks alle positieve cijfers nog geen sprake is van krapte op de arbeidsmarkt. "Er zijn nog veel mensen die aan het werk willen of meer willen werken."
Die krapte is af te lezen wanneer je kijkt naar het aantal vacatures per werkloze. Op het dieptepunt van de crisis stond er tegenover iedere vacature zeven werklozen. Inmiddels is die verhouding gedaald tot iets boven de twee.
Het CBS krijgt dan ook van steeds meer bedrijven te horen dat zij moeite hebben met het vinden van personeel.
 

Miljoenennota

Hogere lonen zijn al langer een belangrijk thema. De Nederlandsche Bank (DNB) en het Centraal Planbureau (CPB) berekenden dat bedrijven financiële ruimte onbenut laten voor hogere salarissen.
Ook de politiek spoort de werkgevers hiertoe aan, maar zij wijzen op hun beurt naar de politiek en vragen om lastenverlichting die zij kunnen doorbereken naar werknemers. "Ik blijf terugwijzen", zegt Dijsselbloem daarop. "Het geld zit echt bij de bedrijven."
Hij verklapt alvast dat er in de Miljoenennota, het document waarin de kabinetsplannen worden toegelicht, zeer uitgebreid wordt ingegaan op de vraag waarom er nauwelijks sprake is van loonsverhoging.
 

Koopkracht

Dijsselbloem stond ook even stil bij de deze week gepubliceerde koopkrachtplaatjes. Hoewel de cijfers over de hele linie een beter beeld laten zien, zijn er nog redelijke verschillen tussen werkenden en niet-werkenden.
De economie groeit naar verwachtring dit jaar met 3,3 procent, maar consumenten hebben volgend jaar slechts 0 tot iets meer dan 1 procent meer te besteden.
"Dat is allemaal niet best", reageert Dijsselbloem. Hij kan nog niet zeggen of uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden die er niet tot nauwelijks op vooruit gaan er iets extra's bij krijgen. Dat is een politieke keuze waar de PvdA en de VVD elkaar in moeten vinden.
 

Zuur

Volgende week nemen de demissionaire ministers definitief een besluit over de begroting voor 2018, al wordt niet verwacht dat er grote beslissingen worden genomen vanwege de formatiegesprekken.
Wel noemt Dijsselbloem het "zuur" wanneer een deel van de bevolking op 0 procent koopkracht blijft staan, terwijl de economie fors groeit.

Bron: nu.nl

Elke werkdag bereikbaar
Stel uw vraag

E-mail specifieke vragen
info@Schravenmade.nl
Bel ons voor al uw vragen: 
0346-55 47 03

Contactinformatie

Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
Tel: 0346-55 47 03
Fax: 0346-56 07 64
Info@Schravenmade.nl

Schrijf u in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief

advocaat utrecht high trust
envelopephone-handset
Share This
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram