Vorig jaar schreven we al dat er een wetsvoorstel was ingediend, inhoudende dat bij een ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid (ziekte) de aan werknemer betaalde transitievergoeding door het UWV wordt vergoed aan werkgever. Bij een ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden (of bedrijfsbeëindiging) zou er geen transitievergoeding aan werknemer hoeven worden betaald indien dit in de cao was vastgelegd. Dit wetsvoorstel (kamerstuknr 34699) is op 23 maart 2017 ingediend en er zijn natuurlijk een aantal voorwaarden.
Eind mei 2018 heeft de minister van SZW in een Nota n.a.v. het Verslag (nr 6) aangegeven dat de beoogde inwerkingtredingsdatum van de maatregelen m.b.t. de transitievergoeding bij ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden 1 januari 2020 zal zijn. De maatregel inzake compensatie van de transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid zal niet eerder dan 1 april 2020 worden ingevoerd omdat het UWV meer tijd nodig heeft voor de uitvoering van deze maatregel.
Een werkgever dient binnen zes maanden na betaling van de transitievergoeding een aanvraag tot compensatie in te dienen bij het UWV. Een verzoek tot compensatie van een transitievergoeding die in de periode tussen 1 juli 2015 en 1 april 2020 is verstrekt, moet uiterlijk op 30 september 2020 worden ingediend bij het UWV.
Op 5 juli 2018 heeft de Tweede Kamer dit wetsvoorstel als hamerstuk aangenomen. Op 10 juli 2018 nam de Eerste Kamer dit wetsvoorstel ook aan.
Wilt u weten of u ook in aanmerking komt voor vergoeding van betaalde transitievergoedingen aan uw werknemers? Dan kunt u contact opnemen met Jojanneke Schravenmade.