Geplaatst op:10 juli 2017

Werkgever laat geld liggen

Grotere werkgevers laten veel geld liggen als gevolg van het fors gegroeide aantal sociale regelingen. Het aanbod aan subsidies en sociale verzekeringspremies is dusdanig groot, dat bijna de helft (49%) van de bedrijven met meer dan 250 medewerkers niet alle mogelijkheden benut. Per bedrijf blijft er gemiddeld 77.000 euro aan subsidies liggen. In totaal laten grote werkgevers in Nederland daardoor ruim 29 miljoen euro onbenut. Werkgevers die aanspraak willen maken op gemiste kortingen in het verleden, moeten er snel bij zijn: de regels voor aanvragen worden binnenkort aangescherpt.
In totaal zijn er nu 113 verschillende regelingen waar werkgevers aanspraak op kunnen maken. In 2013 waren dat er nog 70, dat is een toename van 60% in vier jaar tijd.
Dat concludeert risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon op basis van eigen onderzoek naar de afdrachten van sociale verzekeringspremies onder honderden organisaties met meer dan 250 werknemers. Aon keek daarbij naar vrijwel alle bestaande mogelijkheden en voorzieningen voor werkgevers. Het onderzoek is uitgevoerd tussen 2009 en 2016.
Participatiewet hindert
De grootste besparing die Aon bij één werkgever vond, bedroeg ruim 1.000.000 euro. In 1% van de gevallen droeg de werkgever juist te weinig premie af. Deze werkgevers lopen het risico een naheffing te krijgen. Regelingen die veel over het hoofd worden gezien, zijn onder meer de ouderkorting, scholingssubsidies en premiekorting in verband met arbeidsgehandicapten.
De onoverzichtelijkheid in het aanbod aan regelingen komt onder meer door de Participatiewet, waardoor alle gemeenten zelf stimuleringsmaatregelen mogen treffen. Dat is vooral ingewikkeld voor organisaties met vestigingen verspreid over het land. Zij moeten zich bij meerdere loketten melden om van alle mogelijkheden gebruik te maken.
Vergeten vinkje
Ook de diversiteit in softwarepakketten zit vaak in de weg. Niet elk systeem vraagt actief of de werkgever voor regelingen in aanmerking komt. Een vergeten vinkje leidt zo al snel tot duizenden euro’s aan gemiste subsidies.
Korter op de bal
Vanaf 1 januari 2018 krijgen werkgevers het nóg lastiger: bepaalde aanvragen moeten dan voor elke werknemer binnen drie maanden na indiensttreding zijn ingediend. Na die termijn vervalt de kans op sociale kortingen definitief voor de maximale duur van drie jaar. Dit kan al snel oplopen tot EUR 18.000,- voor één te laat aangevraagde premiekorting.
“Werkgevers moeten vanaf 2018 kort op de bal zitten om sociale kortingen en subsidies binnen te halen,” zegt Daniel Rijnbeek, Managing Consultant bij de afdeling Corporate Wellness van Aon Nederland. “Dat is vaak een lastig gesprek. Een medewerker die nog in zijn proeftijd zit, spreekt niet graag over bijvoorbeeld een verleden als arbeidsgehandicapte. Toch is het zaak dat gesprek wel snel te voeren.” Werkgevers worden geadviseerd om dit jaar hun administratie op te schonen om vanaf 1 januari 2018 klaar te staan voor de nieuwe kortingen.
Eerlijk over de voordelen
Rijnbeek adviseert werkgevers om in de gesprekken met werknemers open te zijn over de voordelen voor het bedrijf om werknemers met een arbeidsgehandicapt verleden in dienst te nemen en te houden. “Daarmee verliest het melden van zo’n verleden een deel van zijn negatieve lading. Sterker nog: het wordt zo een extra argument om iemand in dienst te nemen, en dat is precies waarvoor deze subsidies bedoeld zijn.”
Ruud van der Sluijs, Manager Payrol & Employee Benefits bij Rotterdam Short Sea Terminal en klant van Aon, onderschrijft de stelling van Rijnbeek. “Door de aard van het werk lopen onze medewerkers meer risico op het oplopen van een arbeidshandicap. Denk aan kraanmachinisten en heftruckchauffeurs die met rug- en nekklachten kampen. Met hun jarenlange ervaring en kennis van zaken zijn juist arbeidsgehandicapten voor ons bedrijf ontzettend waardevol. Het is fijn dat subsidies als deze ons helpen om hen in dienst te houden. Kraanmachinisten met een arbeidsgehandicaptenstatus stellen we bijvoorbeeld aan als opleider en instructeur. Zo’n aangepaste functie past meestal perfect.”
Van der Sluijs is blij met de ondersteuning die zijn bedrijf kreeg van Aon: “Hun besparingsonderzoek toonde aan dat wij voor deze groep mensen de afgelopen jaren heel wat subsidies misgelopen hebben. Daarvan haalde Aon met terugwerkende kracht zo’n 15.000 euro terug. Een fikse meevaller. Wij hadden nog nooit bij die mogelijke besparing stilgestaan.”
 
Bron: AON

Waar kunnen we u mee helpen?

Adviesgesprek aanvragen

Vraag nu een juridisch adviesgesprek aan en krijg vrijblijvend advies van onze specialisten.
Adviesgesprek aanvragen

Contact opnemen

Onze medewerkers voorzien u graag van advies en ondersteuning. Neem contact met ons op met uw vragen.
Contact opnemen
Schravenmade Advocaten in Maarssen, Utrecht, onderscheidt zich al meer dan 40 jaar door specialisatie in vooral ondernemingsrecht, waaronder arbeidsverhoudingen, ambtenarenrecht en ontslagrecht. Bovendien begeleiden we fusies en overnames.
Schravenmade Advocaten heeft geen stichting derdengelden. Schravenmade Advocaten ontvangt daarom geen derdengelden.
© Copyright 2024 - Schravenmade Advocaten - Alle rechten voorbehouden
Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
0346-56 07 64
Adviesgesprek aanvragenContact opnemen
Schravenmade Advocaten doceren o.a. voor de NVM en is betrokken bij het onderwijs aan 2 juridische scholen.
Wilt u onze informatieve nieuwsbrief ontvangen?

pencilphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram