Wilt u als werkgever een werknemer ontslaan wegens disfunctioneren? Dan moet u een zo volledig mogelijk ontslagdossier hebben opgebouwd, wil de procedure bij de rechtbank kans van slagen maken. In dit blog vertelt Schravenmade Advocaten hoe u dat doet.
Vroeger, dat wil zeggen tot de inwerkingtreding van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) in 2015, mochten werkgevers in een ontslagprocedure ontslaggronden combineren. Zo werd in de praktijk veel gebruik gemaakt van de combinatie disfunctioneren en een verstoorde arbeidsverhouding. Werkgevers hoefden dan niet altijd aan te tonen dat er daadwerkelijk spratke was van disfunctioneren én een verstoorde arbeidsrelatie. De rechter vond dat het voortzetten van het dienstverband dan meestal niet meer in het belang van beide partijen was. Een onvolledig dossier werd vaak wel gecompenseerd door een hogere ontslagvergoeding voor de werknemer.
Sinds de inwerkingtreding van de WWZ is deze werkwijze niet meer mogelijk. Er moet sprake zijn van één voldragen ontslaggrond, die met een dossier is onderbouwd. Daarmee worden werknemers dus beter beschermd. En dat werkt. In de praktijk zien wij namelijk regelmatig dat ontslagdossiers van werkgevers niet altijd volledig zijn en de arbeidsovereenkomst (nog) niet kan worden ontbonden.
Als u een disfunctionerende werknemer wil ontslaan en de werknemer hier niet mee instemt, moet u een procedure voeren bij de rechtbank. In deze procedure moet u aantonen dat er sprake is van zodanig disfunctioneren dat niet langer van u kan worden gevraagd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren.
Volgens de WWZ is er sprake van disfunctioneren als uw werknemer ongeschikt is om het werk dat u bent overeengekomen te verrichten. Deze ongeschiktheid mag niet het gevolg zijn van ziekte of gebreken van de werknemer. Daarnaast eist de WWZ dat u:
Heeft u aantoonbaar aan deze eisen voldaan? Dan kunt u de rechter vragen de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Om aan te kunnen tonen dat u aan deze eisen hebt voldaan, hebt u in ieder geval de volgende bewijsstukken in uw dossier nodig:
Uiteraard kost het opbouwen van een dergelijk dossier tijd en moeite. Hoe lang u het dossier moet opbouwen hangt af van de omstandigheden van het geval: de werkzaamheden, de mate van disfunctioneren en de lengte van het dienstverband. U moet uw werknemer in ieder geval voldoende tijd geven om het functioneren te kunnen verbeteren. Een periode van 3 tot 6 maanden zal hiervoor in de meeste gevallen voldoende zijn.
In de (nabije) toekomst wordt het waarschijnlijk wel weer mogelijk om ontslaggronden te combineren. Het huidige kabinet vindt het huidige ontslagstelsel namelijk te rigide en niet goed aansluiten bij de praktijk. In het regeerakkoord is daarom de cumulatiegrond weer geïntroduceerd: als afzonderlijke ontslaggronden onvoldoende basis bieden voor ontslag, maar er wel meerdere ontslaggronden aanwezig zijn, kan het ontslag straks toch gerechtvaardigd zijn.
De rechter kan in deze situatie de ontslagen werknemer bij wijze van compensatie wel een extra vergoeding toekennen van maximaal de helft van de transitievergoeding (bovenop de reguliere transitievergoeding).
Op dit moment is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe regeling ingaat. Wij zullen u hiervan uiteraard op de hoogte houden.
Heeft u vragen over dit onderwerp? Of wilt u weten of het dossier dat u tot nu toe heb opbouwde volledig is? Neem dan contact met ons op, onze specialisten arbeidsrecht staan voor u klaar.
Het arbeidsrecht is voortdurend in ontwikkeling. Wetgeving verandert continu, rechtspraak en literatuur geven steeds weer een andere kijk op de zaken.