Compensatie transitievergoeding is nu wettelijk vastgelegd

Geplaatst op:3 maart 2019

De Regeling compensatie transitievergoeding is op 26 februari 2019 in de Staatscourant (Stcrt. 2019, 10547) gepubliceerd. Deze regeling is een uitwerking van de Wet houdende maatregelen met betrekking tot de transitievergoeding bij ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden of langdurige arbeidsongeschiktheid. Praktisch betekent het dat werkgevers gecompenseerd worden voor de transitievergoeding die zij uitbetalen bij het ontslag van een langdurig zieke werknemer na 104 weken. Het maakt daarbij niet uit of het ontslag heeft plaatsgevonden door middel van opzegging of een vaststellingsovereenkomst. De maximale compensatie is gelijk aan de hoogte van de wettelijke transitievergoeding. Vanaf 1 april 2020 zal deze regeling – met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2015 – in werking treden, dit blijkt uit de overgangsbepaling.

Het doel van deze regeling is om de kosten van de transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid en ontslag van de werknemer te beperken voor de werkgever. De wijziging is opgenomen in artikel 7:673e van het Burgerlijk Wetboek. In artikel 7:673e lid 5 BW is bepaald dat regels worden gesteld met betrekking tot de aanvraag en verstrekking van deze compensatie. Deze regels zijn neergelegd in de Regeling compensatie transitievergoeding.

In de regeling staan de termijnen waarbinnen de compensatie aangevraagd kan worden bij het UWV. In de regeling staan ook de termijnen waarbinnen het UWV moet beslissen op een aanvraag. In de toelichting bij de regeling wordt nog eens benoemd welke informatie UWV nodig heeft om tot een beoordeling van de compensatieaanvraag te komen.

Vragen?

Heeft u vragen omtrent dit onderwerp? Neem dan gerust contact op met Schravenmade Advocaten. Wij staan voor u klaar.

 

Auteur: Jojanneke Schravenmade-Baas

ARBEIDSRECHT

ARBEIDSRECHT

Het arbeidsrecht is voortdurend in ontwikkeling. Wetgeving verandert continu, rechtspraak en literatuur geven steeds weer een andere kijk op de zaken.

Elke werkdag bereikbaar
Stel uw vraag

E-mail specifieke vragen
info@Schravenmade.nl
Bel ons voor al uw vragen: 
0346-55 47 03

Contactinformatie

Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
Tel: 0346-55 47 03
Fax: 0346-56 07 64
Info@Schravenmade.nl

Schrijf u in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief

advocaat utrecht high trust
envelopephone-handset
Share This
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram