Geplaatst op:20 juli 2018

De AVG: pas op voor oplichters

De AVG: ook (internet)oplichters hebben de nieuwe richtlijn inmiddels ontdekt. Uiteraard niet om - in lijn met de AVG - netjes met uw persoonsgegevens om te gaan, maar juist om uw persoonsgegevens buit te maken of malware te plaatsen. Hoe zij dat doen? Met phishingmails, telefoontjes en nepkeurmerken.

Ons privacybeleid verandert!

Zo rond 25 mei werd u er vast gek van: al die compliance e-mails in uw inbox die u meedeelden dat bedrijf X, Y, of Z zijn privacybeleid had veranderd. Met daarbij een link: of u maar even toestemming wilde geven voor dat nieuwe beleid. Ook nu vallen dat soort e-mails vast nog regelmatig op uw digitale deurmat. Verreweg de meeste van deze e-mails zijn te vertrouwen, maar er zitten ook phishingmails tussen. Zo zijn er uit naam van ABN AMRO en Airbnb recent phishingmails verstuurd, die de lezer vroegen het nieuwe privacybeleid te bevestigen. De ontvanger van de e-mail zou anders geen gebruik meer kunnen maken van de diensten van het bedrijf. Via de links in deze mails verspreidden de verzenders malware of probeerden zij persoonlijke gegeven te stelen. Vele ontvangers hebben inmiddels op dit soort links geklikt. Heeft u dat ook gedaan?

!!! Neem dan direct contact op met het echte bedrijf om (verdere) schade te voorkomen.

AVG-boete?

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt inmiddels ook voor personen die organisaties opbellen en claimen namens de AP te bellen. Zij delen deze organisaties mee dat zij een boete moeten betalen omdat de website niet zou voldoen aan de AVG.

De AP geeft aan dat dit niet de manier is waarop zij werken. Een boete van de AP komt nooit uit de lucht vallen en wordt altijd voorafgegaan door een onderzoek. Bent u ook op deze manier benaderd? Meld dit dan bij de AP via 088 - 1805 250.

AVG-keurmerk?

Zowel de Consumentenbond als de AP maakt inmiddels ook melding van bedrijven die een zelfbedacht AVG-keurmerk zouden verkopen. Een dergelijk keurmerk bestaat echter helemaal niet. De AP werkt op dit moment wel aan een certificaat dat organisaties straks kunnen aanvragen. Gaat u dus niet in op dit soort aanbiedingen en klikt u sites die aangeven ‘AVG goedgekeurd’ te zijn weg.

Dossier AVG

Herinnert deze mail u eraan dat uw organisatie nog niets met de AVG had gedaan? Dan wordt het nu wel tijd dat u zich er echt in gaat verdiepen. Dat kan via ons dossier AVG. In dit dossier vindt u de artikelen die wij het afgelopen jaar hebben gepubliceerd. Als u deze artikelen leest weet u snel wat er van u verwacht wordt (en deze links zijn allemaal bonafide):

Conclusie

Wij adviseren u voorzichtig te zijn met AVG-mails en -telefoontjes. Ga er niet zomaar vanuit dat u met een bonafide partij te maken hebt. Klik dus ook niet zomaar op de link in een mail, maar doe eerst nader onderzoek. Vertrouwt u het niet? Kijk dan voor de laatste phishingmails eerst op de sites van de Consumentenbond of de Fraudehelpdesk. Ga ook niet in op telefoontjes of e-mails waarin u uit het niets een boete wordt opgelegd of waarin u een AVG-keurmerk wordt verkocht.

Heeft u hier vragen over? Neemt u dan gerust contact met op met Schravenmade Advocaten. Wij staan voor u klaar.

ARBEIDSRECHT

Het arbeidsrecht is voortdurend in ontwikkeling. Wetgeving verandert continu, rechtspraak en literatuur geven steeds weer een andere kijk op de zaken.

Waar kunnen we u mee helpen?

Adviesgesprek aanvragen

Vraag nu een juridisch adviesgesprek aan en krijg vrijblijvend advies van onze specialisten.
Adviesgesprek aanvragen

Contact opnemen

Onze medewerkers voorzien u graag van advies en ondersteuning. Neem contact met ons op met uw vragen.
Contact opnemen
Schravenmade Advocaten in Maarssen, Utrecht, onderscheidt zich al meer dan 40 jaar door specialisatie in vooral ondernemingsrecht, waaronder arbeidsverhoudingen, ambtenarenrecht en ontslagrecht. Bovendien begeleiden we fusies en overnames.
Schravenmade Advocaten heeft geen stichting derdengelden. Schravenmade Advocaten ontvangt daarom geen derdengelden.
© Copyright 2024 - Schravenmade Advocaten - Alle rechten voorbehouden
Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
0346-56 07 64
Adviesgesprek aanvragenContact opnemen
Schravenmade Advocaten doceren o.a. voor de NVM en is betrokken bij het onderwijs aan 2 juridische scholen.
Wilt u onze informatieve nieuwsbrief ontvangen?

pencilphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram