Werkgevers die bij ontslag na twee jaar ziekte een transitievergoeding moeten betalen kunnen waarschijnlijk een compensatie krijgen. Ook bij ontslag om bedrijfseconomische reden wordt dat waarschijnlijk mogelijk. Minister Asscher van Sociale Zaken dient binnenkort hierover een wetsvoorstel in.
Het kabinet vindt dat de werkgever extra wordt belast als hij ook nog een transitievergoeding moet betalen als hij een werknemer ontslaat na minstens twee jaar loon doorbetalen. Daarom wil het kabinet werkgevers hiervoor compenseren. Het UWV gaat de compensatieregeling uitvoeren. De financiering van de regeling komt rechtstreeks uit het Awf (Algemeen Werkloosheidsfonds). Hierdoor zal de uniforme premie Awf stijgen. De wet moet terugwerken tot 1 juli 2015. Meer details over de regeling worden bekend als het wetsvoorstel is ingediend bij de Twee Kamer.
Nu moet een werkgever de transitievergoeding altijd betalen als jij een werknemer na twee jaar ziekte wil ontslaan. Veel werkgevers lossen dat op met een "slapend dienstverband", zo bleek vorig jaar kort na invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Ze werken niet, en ontvangen dus ook geen loon. Maar ze blijven wel op de loonlijst staan en ontvangen dus geen transitievergoeding.
Het kabinet is bezig met een andere aanpassing op de transitievergoeding, bij ontslag om bedrijfseconomische redenen. De werkgever kan dan mogelijk compensatie van het UWV krijgen voor de transitievergoeding als hij de re-integratieverplichtingen is nagekomen. De transitievergoeding kan ook worden omgezet in een transitievoorziening, zoals omscholing en van-werk-naar-werkbegeleiding als daarover in cao's goede afspraken zijn gemaakt. Zo moet de cao voorzien in een redelijke financiële vergoeding of in voorzieningen die de kans op nieuw werk vergroten.