De Hoge Raad heeft vrijdag geoordeeld dat het adviesrecht van de ondernemingsraad ook geldt in faillissementssituaties. Daarmee heeft de Hoge Raad een eerdere beschikking van de Ondernemingskamer vernietigd. Vakbonden FNV en CNV spreken van een ‘historische uitspraak’.
De Ondernemingskamer oordeelde eerder dat de curator van de in december 2015 failliet verklaarde drogisterijketen DA Retailgroep geen advies hoefde te vragen aan de ondernemingsgraad. FNV en CNV gingen daarop namens de or van DA in cassatie bij de Hoge Raad.
Binnen een dag na het faillissement van de DA Retailgroep werd duidelijk dat de keten een doorstart kon maken, waarbij tweederde van het personeel behouden kon blijven. Er gingen tientallen banen verloren.
De curator vroeg de or daarbij niet vooraf om advies. Dat had volgens de or op grond van artikel 25 WOR wel gemoeten. Ook in een situatie van faillissement gelden de in de WOR verankerde bevoegdheden van de or. Dat door de curator snel gehandeld moest worden doet daar niets aan af, zo stelde de or. De or en de vakbonden hebben daarin met de uitspraak van de Hoge Raad gelijk gekregen.
Bij besluiten van een curator blijft de adviesplicht volgens de Hoge Raad gewoon van toepassing. De zaak is nu terugverwezen naar de Ondernemingskamer voor verdere behandeling met betrekking tot de kostenverdeling.
Vakbond CNV spreekt van een historische uitspraak. ‘We vinden het belangrijk dat werknemers betrokken worden bij de besluitvorming en afwikkeling van een faillissement en een mogelijke doorstart. Het gaat immers over hun baan en verdere toekomst’, zegt CNV-vicevoorzitter Arend van Wijngaarden.
Volgens FNV-bestuurder Kitty Jong behoudt de ondernemingsraad van een onderneming nu het recht om advies te geven bij een mogelijk faillissement. ‘Dat kan bijvoorbeeld gaan over hoe de onderneming gered kan worden, wat daar de financiële gevolgen van zijn en wat dit betekent voor de werkgelegenheid van de onderneming. Ook bij een doorstart. De mensen die werken bij een bedrijf dat failliet dreigt te gaan blijven nu tenminste betrokken bij hun eigen toekomst.’
Bron: ornet.nl