Geplaatst op:8 juni 2017

OR heeft adviesrecht bij doorstart bedrijf

De Hoge Raad heeft vrijdag geoordeeld dat het adviesrecht van de ondernemingsraad ook geldt in faillissementssituaties. Daarmee heeft de Hoge Raad een eerdere beschikking van de Ondernemingskamer vernietigd. Vakbonden FNV en CNV spreken van een ‘historische uitspraak’.
De Ondernemingskamer oordeelde eerder dat de curator van de in december 2015 failliet verklaarde drogisterijketen DA Retailgroep geen advies hoefde te vragen aan de ondernemingsgraad. FNV en CNV gingen daarop namens de or van DA in cassatie bij de Hoge Raad.

DA kon snel doorstarten

Binnen een dag na het faillissement van de DA Retailgroep werd duidelijk dat de keten een doorstart kon maken, waarbij tweederde van het personeel behouden kon blijven. Er gingen tientallen banen verloren.
De curator vroeg de or daarbij niet vooraf om advies. Dat had volgens de or op grond van artikel 25 WOR wel gemoeten. Ook in een situatie van faillissement gelden de in de WOR verankerde bevoegdheden van de or. Dat door de curator snel gehandeld moest worden doet daar niets aan af, zo stelde de or. De or en de vakbonden hebben daarin met de uitspraak van de Hoge Raad gelijk gekregen.
Bij besluiten van een curator blijft de adviesplicht volgens de Hoge Raad gewoon van toepassing. De zaak is nu terugverwezen naar de Ondernemingskamer voor verdere behandeling met betrekking tot de kostenverdeling.

‘Historische uitspraak’

Vakbond CNV spreekt van een historische uitspraak. ‘We vinden het belangrijk dat werknemers betrokken worden bij de besluitvorming en afwikkeling van een faillissement en een mogelijke doorstart. Het gaat immers over hun baan en verdere toekomst’, zegt CNV-vicevoorzitter Arend van Wijngaarden.
Volgens FNV-bestuurder Kitty Jong behoudt de ondernemingsraad van een onderneming nu het recht om advies te geven bij een mogelijk faillissement. ‘Dat kan bijvoorbeeld gaan over hoe de onderneming gered kan worden, wat daar de financiële gevolgen van zijn en wat dit betekent voor de werkgelegenheid van de onderneming. Ook bij een doorstart. De mensen die werken bij een bedrijf dat failliet dreigt te gaan blijven nu tenminste betrokken bij hun eigen toekomst.’
 
Bron: ornet.nl

Waar kunnen we u mee helpen?

Adviesgesprek aanvragen

Vraag nu een juridisch adviesgesprek aan en krijg vrijblijvend advies van onze specialisten.
Adviesgesprek aanvragen

Contact opnemen

Onze medewerkers voorzien u graag van advies en ondersteuning. Neem contact met ons op met uw vragen.
Contact opnemen
Schravenmade Advocaten in Maarssen, Utrecht, onderscheidt zich al meer dan 40 jaar door specialisatie in vooral ondernemingsrecht, waaronder arbeidsverhoudingen, ambtenarenrecht en ontslagrecht. Bovendien begeleiden we fusies en overnames.
Schravenmade Advocaten heeft geen stichting derdengelden. Schravenmade Advocaten ontvangt daarom geen derdengelden.
© Copyright 2024 - Schravenmade Advocaten - Alle rechten voorbehouden
Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
0346-56 07 64
Adviesgesprek aanvragenContact opnemen
Schravenmade Advocaten doceren o.a. voor de NVM en is betrokken bij het onderwijs aan 2 juridische scholen.
Wilt u onze informatieve nieuwsbrief ontvangen?

pencilphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram