Naar verwachting wordt met ingang van 1 januari 2021 de overdrachtsbelasting voor jonge woningkopers voor een periode van vijf jaar afgeschaft. Dit geldt zowel voor starters als doorstromers, en maakt de aanschaf van een woning voor hen een stukje goedkoper. Schravenmade Advocaten vertelt u er graag meer over.
Vanaf 1 januari 2021 hoeven woningkopers in de leeftijd tussen 18 en 35 geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Deze vrijstelling is eenmalig en geldt alleen als de kopers zelf in de woning gaan wonen. Vanaf 1 april 2021 mag de woning bovendien niet duurder zijn dan 400.000 euro.
Met deze vrijstelling wil de overheid jonge kopers meer kansen geven op de woningmarkt. Kopers vanaf 35 jaar, die zelf in de woning gaan wonen, betalen vanaf 2021 2% overdrachtsbelasting. Beleggers (kopers die niet zelf in de woning gaan wonen) gaan 8% overdrachtsbelasting betalen.
Om gebruik te kunnen maken van de vrijstelling overdrachtsbelasting moeten kopers aan de volgende voorwaarden voldoen:
De vrijstelling overdrachtsbelasting kan jonge woningkopers veel geld besparen. In sommige gevallen kan het daarom lonen om een dit jaar geplande overdracht uit te stellen tot het nieuwe jaar. Daarbij moet de koper wel rekening houden met extra kosten, zoals extra vaste lasten van de huidige woning en kosten voor het verlengen of opnieuw aanvragen van de hypotheekofferte.
Verkopers die worden geconfronteerd met een verzoek om uitstel van de overdracht doen er goed aan om daarover duidelijke afspraken te maken met de koper. Zo kunnen de extra kosten van de verkoper in veel gevallen worden doorberekend aan de koper. Denk daarbij aan de extra kosten voor de hypotheek, verzekeringen, de onroerendezaakbelasting en de (uitgebreide) belastingaangifte in 2020 en 2021.
Op 15 december 2020 stemt de Eerste Kamer nog over het wetsvoorstel. Na deze datum weten we dus wanneer de wet precies in werking treedt en in welke vorm.
Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan gerust contact op met Schravenmade Advocaten, wij staan voor u klaar.
Het arbeidsrecht is voortdurend in ontwikkeling. Wetgeving verandert continu, rechtspraak en literatuur geven steeds weer een andere kijk op de zaken.