Geplaatst op:3 december 2020

Overdrachtsbelasting starters en jonge doorstromers tijdelijk afgeschaft

Naar verwachting wordt met ingang van 1 januari 2021 de overdrachtsbelasting voor jonge woningkopers voor een periode van vijf jaar afgeschaft. Dit geldt zowel voor starters als doorstromers, en maakt de aanschaf van een woning voor hen een stukje goedkoper. Schravenmade Advocaten vertelt u er graag meer over.

Wat wijzigt er?  

Vanaf 1 januari 2021 hoeven woningkopers in de leeftijd tussen 18 en 35 geen  overdrachtsbelasting meer te betalen. Deze vrijstelling is eenmalig en geldt alleen als de kopers zelf in de woning gaan wonen. Vanaf 1 april 2021 mag de woning bovendien niet duurder zijn dan 400.000 euro.  

Met deze vrijstelling wil de overheid jonge kopers meer kansen geven op de woningmarkt. Kopers vanaf 35 jaar, die zelf in de woning gaan wonen, betalen vanaf 2021 2% overdrachtsbelasting. Beleggers (kopers die niet zelf in de woning gaan  wonen) gaan 8% overdrachtsbelasting betalen.

Voorwaarden voor kopers 

Om gebruik te kunnen maken van de vrijstelling overdrachtsbelasting moeten kopers aan de volgende voorwaarden voldoen:  

  • De koper is tussen de 18 en 35 jaar. Let op: de vrijstelling geldt voor iedere koper afzonderlijk. Zijn er dus meer kopers en valt slechts een van hen in deze leeftijdscategorie? Dan krijgt alleen de jongste koper de vrijstelling en alleen over zijn/haar eigen deel.  
  • De koper heeft de vrijstelling nog niet eerder ontvangen en hij/zij verklaart dit  schriftelijk.  
  • De koper gaat zelf in de woning wonen en hij/zij verklaart dit schriftelijk. 
  • De overdracht bij de notaris vindt plaats op of na 1 januari 2021. 
  • Bij een overdracht vanaf 1 april 2021: de woning is niet duurder dan 400.000 euro.  

Tips voor kopers en verkopers 

De vrijstelling overdrachtsbelasting kan jonge woningkopers veel geld besparen. In sommige gevallen kan het daarom lonen om een dit jaar geplande overdracht uit te stellen tot het nieuwe jaar. Daarbij moet de koper wel rekening houden met extra kosten, zoals extra vaste lasten van de huidige woning en kosten voor het verlengen of opnieuw aanvragen van de hypotheekofferte.  

Verkopers die worden geconfronteerd met een verzoek om uitstel van de overdracht doen er goed aan om daarover duidelijke afspraken te maken met de koper. Zo kunnen de extra kosten van de verkoper in veel gevallen worden doorberekend aan de koper. Denk daarbij aan de extra kosten voor de hypotheek, verzekeringen, de onroerendezaakbelasting en de (uitgebreide) belastingaangifte in 2020 en 2021. 

Inwerkingtreding 

Op 15 december 2020 stemt de Eerste Kamer nog over het wetsvoorstel. Na deze datum weten we dus wanneer de wet precies in werking treedt en in welke vorm. 

Vragen?  

Heeft u vragen over dit artikel? Neem dan gerust contact op met Schravenmade Advocaten, wij staan voor u klaar.

ARBEIDSRECHT

Het arbeidsrecht is voortdurend in ontwikkeling. Wetgeving verandert continu, rechtspraak en literatuur geven steeds weer een andere kijk op de zaken.

Waar kunnen we u mee helpen?

Adviesgesprek aanvragen

Vraag nu een juridisch adviesgesprek aan en krijg vrijblijvend advies van onze specialisten.
Adviesgesprek aanvragen

Contact opnemen

Onze medewerkers voorzien u graag van advies en ondersteuning. Neem contact met ons op met uw vragen.
Contact opnemen
Schravenmade Advocaten in Maarssen, Utrecht, onderscheidt zich al meer dan 40 jaar door specialisatie in vooral ondernemingsrecht, waaronder arbeidsverhoudingen, ambtenarenrecht en ontslagrecht. Bovendien begeleiden we fusies en overnames.
Schravenmade Advocaten heeft geen stichting derdengelden. Schravenmade Advocaten ontvangt daarom geen derdengelden.
© Copyright 2024 - Schravenmade Advocaten - Alle rechten voorbehouden
Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
0346-56 07 64
Adviesgesprek aanvragenContact opnemen
Schravenmade Advocaten doceren o.a. voor de NVM en is betrokken bij het onderwijs aan 2 juridische scholen.
Wilt u onze informatieve nieuwsbrief ontvangen?

pencilphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram