Geplaatst op:5 december 2016

Het minnelijk incassotraject

De diverse stappen

 
Heeft u te maken met openstaande facturen waarvan de betalingstermijn is verlopen? In de minnelijke incassofase kunt u zelf de volgende acties ondernemen:

  • Als er niet op tijd betaald wordt: kom in actie. Wees consequent en standvastig op uw betalingstermijn. Dit heeft u afgesproken met uw klant en u mag hem of haar daar aan houden. Daarom is een goede opdrachtbevestiging ook zo belangrijk.
  • Bel uw debiteur op en probeer te achterhalen waarom er nog niet betaald is. Wees in uw vraagstelling eerlijk, open en helder.
    • Is uw debiteur ‘gewoon’ vergeten de factuur te betalen.
    • Is er ontevredenheid over de dienstverlening of het product die niet eerder aan u is meegedeeld? Bevestig dit daarna altijd even in een e-mail of brief aan uw klant. Met deze bevestiging kunt u voorkomen dat er later alsnog een beroep wordt gedaan op een slecht geleverde dienst of iets dergelijks. Het is vooral belangrijk vast te leggen dat uw dienstverlening akkoord is geweest.
    • Is er te weinig liquiditeit bij uw debiteur? Zoek samen naar een oplossing: bijvoorbeeld afbetalen in termijnen.

 

Nog steeds niet betaald? Stel een incassobrief op

Vanaf nu wordt het incassotraject lastig. Het is belangrijk dat u nu gaat proberen het openstaande bedrag te innen door het versturen van een incassobrief. Deze incassobrief moet aan verschillende eisen voldoen:

  • U biedt de debiteur een laatste redelijke betalingstermijn aan: als de klant niet binnen 14 dagen betaalt, wordt het bedrag met buitengerechtelijke incassokosten en wettelijke rente verhoogd;
  • Bereken en benoem exact en duidelijk de bedragen van deze extra incassokosten.

 

Voorbeeld incassobrief

Wilt u deze incassobrief zelf opstellen? U kunt gratis en geheel vrijblijvend een voorbeeld incassobrief aanvragen. Berekenen wat de actuele bedragen zijn die u hierin communiceert doet u via: www.wettelijkerente.nl.
 

Let op uw algemene voorwaarden!

Deze extra kosten en wettelijke rente moet wanbetalers stimuleren om betalingstermijnen niet te overschrijden. In uw algemene voorwaarden voor b2b-transacties kan hiervan worden afgeweken en een hoger percentage worden afgesproken. Hiervoor moeten dan wel de algemene voorwaarden van toepassing zijn.
Bij het opstellen of controleren van uw algemene voorwaarden, kunnen wij u uiteraard goed bijstaan. Laat uw algemene voorwaarden controleren door onze incassoadvocaat, zo staat u sterker in een incassotraject. Gebruik dit formulier om uw algemene voorwaarden te laten checken. 
 

Tip! Loop geen risico tijdens het minnelijk incassotraject

Versterk uw positie en betrek direct onze incasso advocaat Martijn Schravenmade. Hij draagt zorg voor alle formaliteiten, geeft deskundig advies en treedt doortastend op (namens uw onderneming!).
Heeft u de incassobrief verstuurd en is er toch niet betaald? Betrek ook dan onze incassoadvocaat in deze kwestie en ga over tot dagvaarden. Dagvaarden valt onder de tweede fase van een incassotraject: het gerechtelijk incassotraject.
Openstaande vordering? Laat onze advocaat vrijblijvend een inschatting maken van uw kwestie en incassopositie. Let op: Voeg hiervoor de onderliggende overeenkomst / opdrachtbevestiging toe aan het formulier
 

Direct contact

Wilt u direct weten wat wij voor u kunnen betekenen? Leg vrijblijvend uw case aan ons voor en ontvang advies over uw incassopositie.

Martijn Schravenmade

Martijn Schravenmade
Incasso advocaat
[email protected]
0346 - 554 703
06 - 15 09 28 70

 

Stel direct uw vraag

Waar kunnen we u mee helpen?

Adviesgesprek aanvragen

Vraag nu een juridisch adviesgesprek aan en krijg vrijblijvend advies van onze specialisten.
Adviesgesprek aanvragen

Contact opnemen

Onze medewerkers voorzien u graag van advies en ondersteuning. Neem contact met ons op met uw vragen.
Contact opnemen
Schravenmade Advocaten in Maarssen, Utrecht, onderscheidt zich al meer dan 40 jaar door specialisatie in vooral ondernemingsrecht, waaronder arbeidsverhoudingen, ambtenarenrecht en ontslagrecht. Bovendien begeleiden we fusies en overnames.
Schravenmade Advocaten heeft geen stichting derdengelden. Schravenmade Advocaten ontvangt daarom geen derdengelden.
© Copyright 2024 - Schravenmade Advocaten - Alle rechten voorbehouden
Bisonspoor 1218
3605 KZ Maarssen
0346-56 07 64
Adviesgesprek aanvragenContact opnemen
Schravenmade Advocaten doceren o.a. voor de NVM en is betrokken bij het onderwijs aan 2 juridische scholen.
Wilt u onze informatieve nieuwsbrief ontvangen?

pencilphone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram