Het stapelen van ontslaggronden (de i-grond) wordt per 1 januari 2020 mogelijk als de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking treedt. De ontslaggrond gewetensbezwaren (de f-grond binnen de Wet werk en zekerheid, WWZ) vormt hierop een uitzondering en kan niet worden gestapeld met andere ontslaggronden.
Dat staat in de Nota van wijziging Verzamelwet SZW 2020 die minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer gezonden heeft.
Er is sprake van een ernstig gewetensbezwaar als de werknemer een “onoverkomelijk bezwaar” heeft tegen de opgedragen taak. Het kunnen overwegingen van religieuze aard zijn, maar ook maatschappelijk erkende ethische en politieke motieven kunnen aan de bezwaren ten grondslag liggen. Voorbeelden uit de parlementaire geschiedenis zijn:
Een meerderheid van de senaat stemde daarna voor de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Deze wet introduceert de cumulatiegrond (i-grond). De cumulatiegrond houdt in dat werkgevers gronden van ontslag, die mogelijk op zichzelf niet voldoende reden zijn om een contract te ontbinden, mogen stapelen.
De f-grond, de grond die van toepassing is als een werknemer ernstig gewetensbezwaar heeft, is dankzij de Nota van wijziging nu definitief uitgesloten van de cumulatiegrond. In de Nota staat hierover: ‘Cumulatie van de f-grond, met andere in de persoon van de werknemer of in de relatie tussen werkgever en werknemer gelegen omstandigheden is om die reden niet mogelijk. Indien het mogelijk is de arbeid in aangepaste vorm te verrichten, is het uitgangspunt dat het ernstige gewetensbezwaar niet tot ontslag kan leiden ook niet in combinatie met een andere ontslaggrond.’
Bron: pwnet.nl
Het arbeidsrecht is voortdurend in ontwikkeling. Wetgeving verandert continu, rechtspraak en literatuur geven steeds weer een andere kijk op de zaken.