Disfunctionerende werknemer? 2 belangrijke tips
Heeft u een werknemer die niet helemaal of helemaal niet functioneert? En wilt u daar afscheid van nemen? Dan kunt u deze werknemer niet zomaar ontslaan. Schravenmade Advocaten legt u graag uit aan welke eisen u dan moet voldoen.
In een eerder artikel vertelden wij u dat de redenen voor ontslag, de ontslaggronden, limitatief in de wet (artikel 7:669 lid 3 van het Burgerlijk Wetboek) worden opgesomd. Een van die ontslaggronden is de grond ‘disfunctioneren’. Van disfunctioneren is sprake als een werknemer niet aan uw verwachtingen voldoet. Als u de werknemer om die reden wilt ontslaan stelt de wet de volgende eisen aan het ontslag:
Zoals u ziet stelt de wet flinke eisen aan een ontslag op grond van disfunctioneren. Rechters stellen daarbij als extra eis dat u een zo volledig mogelijk ontslagdossier opbouwt, waaruit blijkt dat aan de wettelijke eisen is voldaan. Maar welke documenten moeten er in een ontslagdossier worden opgenomen?
Hoe lang u erover doet om een volledig ontslagdossier op te bouwen hangt af van de omstandigheden van het geval, waaronder de werkzaamheden, de mate van disfunctioneren en de lengte van het dienstverband. U moet de werknemer in ieder geval voldoende tijd geven om het functioneren te verbeteren. Een periode van 3 tot 6 maanden is hiervoor in de meeste gevallen voldoende.
Er zijn soms redenen waarom het niet goed lukt om een volledig ontslagdossier op te bouwen. In die gevallen biedt de Wet arbeidsmarkt (Wab) sinds 1 januari 2020 uitkomst. In een eerder blog informeerden we u al over alle wijzigingen die deze wet met zich meebrengt.
In de Wab is een extra ontslaggrond geïntroduceerd, de zogenaamde ‘cumulatiegrond’ of ‘i-grond’. Hiermee wordt het mogelijk om, als afzonderlijke ontslaggronden onvoldoende basis bieden voor ontslag, meerdere ontslaggronden te combineren.
Is bijvoorbeeld als gevolg van het functioneringstraject de arbeidsrelatie danig verslechterd? Dan kunt u de ontslaggronden disfunctioneren en een verstoorde arbeidsrelatie combineren. Overigens moet u dan wel rekening houden met een extra transitievergoeding van maximaal de helft van de oorspronkelijke vergoeding, bovenop de reguliere transitievergoeding.
Heeft u hier vragen over? Of heeft u andere vragen over het arbeidsrecht? Neem dan contact met ons op, de specialisten arbeidsrecht van Schravenmade Advocaten beantwoorden ze graag.
Het arbeidsrecht is voortdurend in ontwikkeling. Wetgeving verandert continu, rechtspraak en literatuur geven steeds weer een andere kijk op de zaken.